TAGJAINK SZÁMA: 26698 FŐ
  • Végzett hallgatóink 97,24%-a ajánlaná az egyetemet barátainak, ismerőseinek

  • Végzett hallgatóink 79,45%-a végez saját vagy kapcsolódó szakterületének megfelelő munkát

  • "PTE-s hallgatónak lenni a legjobb dolog a világon."

  • Díszoklevél igénylés

  • PTE-s diplomával, amerre csak szeretnél!

  • "Aki egyszer PTE-s diák volt, mindig az marad!"

  • "Büszke vagyok arra, hogy Pécsen szereztem diplomát"

  • "Gyönyörű város, nívós egyetem, sok lehetőséggel"

Hiánypótló képzések: színházi, filmes és média háttérszakmák

Tíz szakirányú továbbképzés indul 2018 októberétől a színház- és filmművészet területén a PTE Művészeti Kar és a Színház és Film Intézet szervezésében. Olyasmik, amiket mindenki kipróbálna egyszer, s amiket látszólag, laikus nézőként olyan egyszerű csinálni. Az ezeket körüllengő misztikus ködöt oszlassuk is el rögtön: ezek a szakmák tanulhatók. Csak eddig nem volt hol. A Színház és Film Intézet alapítóját és vezetőjét, a szakmai programok összeállítóját, Csányi Jánost kérdeztük a részletekről.

Ha jól tudom, ezekhez hasonló képzések Magyarországon nem nagyon voltak eddig.

Egyáltalán nincsenek. A Színház és Film Intézetben létrehoztuk a színház és film ágazat teljes szakoktatási portfólióját, 110 szakmai képzést, s ennek tíz szakmai képzése indul el a PTE-vel való együttműködésben. Ehhez hasonló portfólió egész Európában nincsen, egy-egy szegmens köré szerveződtek eddig csak képzések. Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy a két nagy művészeti ág, a mozgókép és az előadóművészet teljes szakképzési programját kidolgozzuk és összehangoljuk.
 

Ha nem volt kidolgozott képzés eddig, akkor hogy zajlott a szakemberek képzése?

Inaskodással. Odakeveredett valaki az ismerősök vagy rokonok révén, vagy véletlenül, egy mester pedig magához fogadta, s 5-10 év alatt kitanította az adott szakmára. Ez eddig működőképes volt, de ma már annyira komplex technológiákat kell egy-egy összetett kollektív alkotóművészeti tevékenység során alkalmazni, hogy ahhoz, hogy ez professzionális szinten működjön, professzionális oktatásra van szükség. Nem kell mindent egyetemi szinten oktatni, természetesen van számos szakma, amihez kevesebb is elég. De vannak azok a szakmák, amik komolyabb felkészültséget igényelnek. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával 2018 őszén tíz szakirányú továbbképzést indítunk el. Több művészeti intézményt hoztam létre eddigi a pályámon, mely során olyan tudásra tettem szert, amivel már kidolgozhatók voltak ezek a képzések. Nem ismerek senkit, aki három-négy szakmánál többet átlát valamennyi összefüggésében.

Milyen alapdiplomával rendelkezik az ideális jelölt?

Elsősorban a szakterületekre alkalmas személyeket keresünk, de a képzések között is van különbség: más kvalitások kellenek egy díszletfestőnek, mint például egy forgatókönyvírónak. A díszletfestő és -szobrász szakokra például képzőművészeti alapképzettséggel rendelkezőket várunk. . A dokumentumfilm-alkotó vagy a forgatókönyv- és drámaíró képzésre, és még néhány másikra azonban bármilyen diplomával lehet jelentkezni.


További infók itt érhetők el.