Hetedik hely a korfball világbajnokságon!

máj

03

Beküldte
admin

Hetedik helyen végzett a Korfball világbajnokságon a magyar válogatott Pattayában, Thaiföldön, április 28-án. Bellusz Kristóf Tamást, a csapat tagját, a PTE KTK jelenlegi és a TTK végzett hallgatóját kérdeztük a részletekről.

Hogyan értékeled a teljesítményeteket? Melyik csapat volt a legnagyobb ellenfél?
TOP 6-os helyezés volt a célunk, viszont a sorsolánál kiderült, hogy mindenképpen a torna legnehezebb ellenfeleivel nézünk majd szembe. A csoportunk ugyanis a keresztbejátszásoknál pont olyanokkal került össze, akik végül   dobogón végeztek. Ilyen szempontból

teljesítményünket sokkal magasabbra tartom, mint az eredményünket.

Szerintem minden sínen volt a Tajvan elleni meccsig ahol erőn felül teljesítettünk, de ezt az 1 gólos vereséget nem tudtuk ilyen rövid idő alatt feldolgozni. Az USA csapata ellen végig vezettünk, de nem tudtuk befejezni a meccset, mert elveszítettük a magaboztosságunk.

Pedig bennetek is volt a hatodik hely szerintem! Sőt, akár több is. Az első napon lemostátok szinte teljes Ázsiát, azok remek meccsek voltak. A második napon úgy érzem, sokszor próbálkoztatok, de mintha ellenetek fordult volna a szerencse. Mi a véleményed a bírókról? Nekem úgy tűnt, mintha packáztak volna a magyar csapattal.
Az első nap nagyon összeszedett volt a játékunk és fontos pillanatban Kína és Hongkong ellen is kijött a lépés. De mind a 2 ország előkelő helyen zárt, 9 és 10 helyen.
A játékvezetésről nem mérvadó a véleményem, ugyanis a strand korfball szakágban intenzív, rövid mérkőzések vannak, így sokkal könnyebb esélyesként elbukni vagy esélytelenként felemelkedni, függetlenül a játékvezetéstől. A játékvezetés másként működik mint egy teremben játszott meccsnél. Emiatt van az is, hogy azok, akik sokat játszanak teremben, nagyon nehezen tudják átállítani az agyukat a strankorfaballra, mert más a játék struktúrája. Az én szememben a játékvezetés akkor már jó, ha az esetek 80%-ában helyesen dönt a bíró, mert nehéz ennyire gyors játéknál megállapítani, ki faultolt először. Nem emiatt nem tudtunk a  legjobb hatba bekerülni, hanem azért, mert fejben a fontos feladatoknál hibáztak a játékosaink.

Sok kommentben olvastam, hogy a "sima" korfballban jó játékosok "átjöttek" a strandkorfballra most - pl. a hollandoknál. Nálunk fiatal még ez a sport, van külön strand szakág?
Akkor kezdte el minden nemzet komolyabban venni ezt a sportot, amikor a Nemzetközi Szövetség kihirdette, hogy a strandkorfball is a világjátékok listáján van. Akkor kezdődött az a gyakorlat, hogy aki jó volt teremben, de jó képességei vannak egy strandkorfballhoz is, azokat ide is beválogatták.

Nemrég alakult meg a magyar strandkorfball szakág, és lesz belőle országos bajnokság is: május 26-án lesz utánpótlásnak, június 8-án a felnőtteknek lesz országos bajnoksága. Egyelőre nyitott a bajnokság, új klubok is jelentkezhetnek. Most Pécsen is és Szegeden is elindult a korfball, és mind a két egyetemről várunk jelentkezést.

Milyen volt szélben, tengerparton játszani? A meccsek között láttam, hogy elsimították a homokot, és a különböző csapatok különféleképpen oldották meg a játékot: volt, aki cipőben, de a legtöbben mezítláb játszottak. A közvetítések alatt kiírták az aktuális hőmérsékletet is, és úgy tűnt, nagyon meleg volt, még este is. Mennyire jelentettek kihívást a körülmények?
A szél egy olyan körülmény, amire az embernek nincs ráhatása. A szakág jellegéből fakad, hogy általában valamilyen vízparton rendezik a mérkőzéseket. Itt közvetlenül a tengerpart mellett játszottunk, és nem készültek a szervzők szélfogókkal, így

a szél erőssége befolyásolta a játékot: sokszor megesett, hogy egy-egy jó dobást elfújt a szél. Bosszantó tud lenni, ha emiatt kipördül egy jó lehetőség a korfból.

Az, hogy mezítláb játszunk, alapvető a strankorfballban, a homok puha, nehezebb futni, sokkal fárasztóbb is. Egy-egy mérkőzés nem is negyven perc, ahogy a teremben, csak kétszer hat, de sokkal pörgősebb. A körülmények teljesen mások, mint például egy teremben végzett edzésnél. Emiatt hiába vonultat fel egy ország remek teremben játszó korfballosokat a strandkorfballban más felfogásban kell játszani.


Thaiföldön különösen meleg volt! Azért is rakták áprilisra a tornát a szervezők, mert ott ez az egyik leghűvösebb időszaka az évnek. Délután és este kezdtük a mérkőzéseket. Akik 16 óra körül kezdtek, még jó 40 fokban játszottak. Nekünk szerencsénk volt, mert fél 6 előtt sosem kezdtünk mérkőzést, kellemes 30-35 fokban kezdtünk, és ahogy telt az idő, egyre hűvösebb lett. Négy nappal a torna kezdete előtt kiutaztunk, kifejezetten azért, hogy akklimatizálójunk, ez annyira bejött, hogy a csapat nagy része már panaszkodott az esti mérkőzéseken, hogy fáznak. A legmegterhelőbb talán az volt ebből a szempontból, hogy amikor a szállásról a mérkőzések helyszínére sétáltunk, az azt jelentette, hogy egy légkondicionált helyiségből kellett kimenni a forróságba. Többen meg is fáztak emiatt. A 2022-es marokkói tornán is ugyanez jelentette a kihívást.

A hetedik hely mit jelent pontosan - ezzel sikerült kvalifikálni magunkat Chengduba?
Még nem, de az esélyeinket javítottuk! A mostani világbajnoki győztes, Hollandia megkapta a kvótáját, és mivel rendezőként sikerült az első 10 között végeznie, Kína is ott lehet a világjátékokon. A világjátékokon vannak kifejezetten kontitnensekhez fűződő slotok, egyébként a TOP 12-ben szereplő országok kvalifikálják magukat. Amerikából az USÁ-nak van biztos helye. Ausztrália még kétséges jelenleg, most is csak a 13. helyet tudták megszerezni. Ázsiából a döntős Tajvan fogja kvalifikálni magát. Összesen öt már elfoglalt hely van, a maradék három helyet a világranglistán elfoglalt helyezések alapján állítják majd össze. a világranglistán , mi vagyunk az 5, Lengyelország az első, majd Belgium, USA, Hollandia a sorrend. Mi vagyunk az ötödikek, és utánunk következnek a portugálok. Azzal, hogy most ők a  8. helyen végeztek, még az előnyünket is növeltük Portugáliához képest. Még van két esemény a végső sorrendig: nyáron augusztusban egy belgiumi világkupa európai forduló, és decemberben egy ázsiai világjátékok forduló. Mindenképpen a portugálok előtt kell maradnunk!

A ranglista és a mostani eredmény alapján jól állunk ahhoz, hogy bebiztosítsuk a helyünket a világjátékokon.

Nagy meccs volt a portugálok elleni, nagyon feszes eredménnyel. Úgy érzem, ott mutatkozott meg igazán, mennyi van a magyar csapatban…
Igen, a portugálok elleni mérkőzés izgalmas volt, hiszen ők is a kupa esélyesei közé tartoztak. Azzal, hogy őket felülmúltuk, egyben azt is meg tudtuk mutatni az itt versengő nemzeteknek, hogy az, hogy a hetedik helyen végeztünk, csupán a számunkra kedvezőtlen sorsolás következménye.

Miért kezdtél el korfballozni?
Másodikos általános iskolás voltam, amikor elkezdtem a korfballt. Mint a legtöbb kissrác, én is a labdarúgás iránt érdeklődtem inkább, de a szüleim nem szerettték volna, ha profi játékos leszek. A két bátyám már az iskolában járt korfballedzésekere, így mintegy másodkézből jutott el hozzám ez a sportág. Utólag nagyon hálás vagyok azért, mert így történt. Nehéz eredményeket elérni labdarúgásban úgy, hogy az ember közben az életét is építi.

A korfball viszont egy fejlődő sportág Magyarországon, emiatt sokkal nyíltabb a lehetőség arra, hogy valaki eredményeket érjen el, és a válogatottban szerepeljen. Az, hogy a klubcsapatommal többszörös magyar bajnoknak mondatom magam, Európa- és világversenyeken képviselhetem az országomat, mindent felülír.

Jól tudom, hogy KTK-s vagy most, és korábban a TTK-n végeztél? Hogyan oldod meg az edzéseket?
Jelenleg a KTK-n tanulok marketing mesterszakon, egy TTK-n szerzett sportszervezős alapdiplomával kerültem be. Kifejezetten érdekel a marketing területe, és fontosnak tartottam, hogy több irányban legyen tudásom, ne csak a sport területén.
A mesterszak nagyobb rugalmasságot ad időben, könnyebben el tudok jutni Pestre az edzésekre. Könnyebbség az is, hogy a legtöbb válogatott edzést a szövetség úgy időzítette, hogy a hétvégeket vegye igénybe, így több játékos is el tudott jönni, akár munka mellett is, sokkal jobban tudott így készülni közösen.