PTE Deákos győzelem az olimpiatörténeti versenyen

ápr

23

Beküldte
admin

A PTE  Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolájának kétfős csapata nyerte a 2024-es Mező Ferenc Olimpiai Szellemi Vetélkedőt. A Jobi Anna, Földvári-Nemes Zsigmond összetételű, hatodikos általános iskolás duó a 8 csapatos országos döntőben, a középiskolásokkal közös (!!!) mezőnyben diadalmaskodott. A győzelem értékét növeli, hogy négyfős csapatokkal szemben érték el ezt a kimagasló eredményt.

A Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) méltó helyszínen, a Tatai Edzőtábor dísztermében, április 20-án rendezte meg a versenyt. A feladatanyag óriási volt, a 308 magyar olimpiai bajnokon kívül az ezüst- és bronzérmesek eredményeit is ismerni, rendszerezni kellett, képfelismeréssel együtt. A tanulásra, gyakorlásra két hónap állt rendelkezésre. Bár a küldetés elsőre lehetetlennek tűnt – ahogy az eredmény is mutatja –, sikerült olyan szintre eljutni, amivel végig versenyben lehettek a győzelemért.

A gyerekek szorgalmának, összpontosításának, csapatmunkájának köszönhetően végül a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

A MOA jóvoltából Anna és Zsigmond a kupán, az érmeken és a könyvjutalmakon túl részt vehet majd egy olimpiai témájú nyári táborban is. A közelgő párizsi olimpiát pedig már hatalmas háttértudással követhetik, szurkolhatják végig, ugyanolyan sikereket kívánva sportolóinknak a pályán, mint amit most ők elértek a vetélkedő során!

A felkészítő tanár Zsigmond édesapja, Földvári Zoltán testnevelőtanár volt, aki köztudottan maga is hatalmas sportrajongó. Számos olimpián volt már ott személyesen szurkolóként, és sporttörténeti vetélkedőkön is aratott már szép sikereket.

Földvári Zoltán a Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázótól kölcsönkapott montreali olimpiai aranyéremmel 

Annak idején Szilágyi László, a PTE korábbi nagyszerű sporttörténeti oktatója tanított az egyetemen – meséli Zoltán a mostani siker hátterét és előzményeit. Többek között az ő nagyszerű előadásainak, hatalmas lexikális tudásának is köszönhető, hogy ennyire megszerettem a sport történelmét.

Szilágyi Lászlót számos alkalommal választották  meg az év oktatójának a PTE TTK-án

Az pedig külön öröm, hogy fiam, Zsiga is örökölte a sport iránti szeretet és tiszteletet.

Földvári-Nemes Zsigmond Tatán a megnyert serleggel és aranyéremmel

Annával nagyszerű duót alkottak a versenyen, végig segítették, biztatták egymást, ennek köszönhető, hogy a náluk jóval idősebb, nagyobb tapasztalattal rendelkező versenyzőket is maguk mögé tudták utasítani. Jó látni, hogy a fiatalabb generációban is vannak ilyen sportszerető és lelkes diákok, akiknek öröm átadni a tudást – összegezte véleményét Földvári Zoltán, a siker egyik fő letéteményese, aki szabadidejét feláldozva segítette a Deákos diákok felkészülését.