TAGJAINK SZÁMA: 26698 FŐ
  • Végzett hallgatóink 97,24%-a ajánlaná az egyetemet barátainak, ismerőseinek

  • Végzett hallgatóink 79,45%-a végez saját vagy kapcsolódó szakterületének megfelelő munkát

  • "PTE-s hallgatónak lenni a legjobb dolog a világon."

  • Díszoklevél igénylés

  • PTE-s diplomával, amerre csak szeretnél!

  • "Aki egyszer PTE-s diák volt, mindig az marad!"

  • "Büszke vagyok arra, hogy Pécsen szereztem diplomát"

  • "Gyönyörű város, nívós egyetem, sok lehetőséggel"

Dr. Klencsár Balázs (PTE ÁOK)

Forrás: Új Dunántúli Napló, 2014.08.11        Szerző: Fülöp Zoltán

Félköríves rúgások orvosi végzettséggel

Amikor Klencsár Balázs mosolytalanul tart meg egy karateedzést, nehéz elképzelni, hogy máskor ő a bizonytalankodók legnagyobb segítsége.

 

- Vannak, akik azért ismerik, mert ön segíti a Pécsett tanuló külföldi diákokat. Hogyan sodródott ide?

- A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségén keresztül, amelynek fő profilja a különböző prevenciók és foglalkozások szervezése. Ez egy nonprofit szerveződés azok számára, akik karitatív módon szeretnének hozzájárulni Magyarország egészségéhez. Emellett foglalkozunk szakmai, tudományos és gyakorlati csereprogramok szervezésével a világ számos országába: pécsi hallgatókat segítünk hozzá külföldi tapasztalatok megszerzéséhez, s tanulókat fogadunk itt. Én úgy keveredtem bele az egyesület munkájába, hogy prevenciós foglalkozásokat tartottam, majd mielőtt felocsúdtam volna, már én voltam az elnök.

 

- A karate kapcsán még többen ismerik. Egészen kicsikkel is foglalkozik. Hálás alanyok ők?

- Hát persze! Én 12, egyesületünk 30 éve foglalkozik gyerekekkel, akár már négyéves kortól. A karate kiválóan alkalmas a fiatal korosztály számára, hiszen olyan erények kialakulását helyezi előtérbe, mint a kitartás, szorgalom, fegyelem, tisztelet. Mindemellett kialakít egyfajta "monotóniatűrést", ami főleg a kisiskolások számára hasznos. Fontos, hogy az egyesületünk nem pusztán gyakorlati szempontból foglalkozik a gyerekekkel, hanem személyre szabottan egyfajta szellemi utat is mutat. Ezért szeretem jobban a Karate Do kifejezést. A Do japánul egy olyan belső utat jelent, amelyben a személyiség fejlődik.

 

- A karatéra hogyan találtál rá? Bruce Lee volt az inspiráló?

- Mielőtt ilyen filmet láthattam volna, beleszülettem a harcművészetek világába. Édesapám, Klencsár Dezső az egyesületünk vezetője, s immár 35 éve karatézik. Már négyéves koromban követtem őt az edzésekre, hatévesen már versenyt nyertem. A többi gyerekkel szemben nekem apukám az edzőm és mesterem is volt egy személyben, így nagyon különleges viszony alakult ki közöttünk.

 

- Gonosz kérdés, de felteszem: ha egy karateedzésen valakit, mondjuk, kicsit erősebben rúg meg, nyilván király, hogy azonnal gyógyítani is tudja. Volt már olyan, hogy hasznát vette az orvosin tanultaknak?

- Természetesen, bár inkább a felnőttedzéseken fordulnak elő ilyen sérülések. Az orvosin tanultak további előnye, hogy részletesen ismerem az ízületek, szalagok és izmok funkcióit és a biomechanikát. Ez nagy segítség a tanításban.

 

Általános orvos és diplomás sportedző egyben

 

Dr. Klencsár Balázs 1987. december 31-én született Pécsett. 2006-ban érettségizett, 2008-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem sportedző szakán végzett karateedzőként. 2014-ben diplomázott cum laude a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán mint általános orvos. 2011-től a mai napig is a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének, Pécsi Helyi Bizottságának elnöke, valamint a Kari Tanácsnak és a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja.

Huszonkét éve foglalkozik tradicionális shotokan karatéval edzőként és versenyzőként a pécsi FUJI KSE-ben (www.fujikse. hu). Az évek során rengeteg szép eredményt ért el: arany-, ezüst- és bronzérme is van Európa Kupákról, nemzetközi kupákról, országos bajnokságokról.