TAGJAINK SZÁMA: 26698 FŐ
  • Végzett hallgatóink 97,24%-a ajánlaná az egyetemet barátainak, ismerőseinek

  • Végzett hallgatóink 79,45%-a végez saját vagy kapcsolódó szakterületének megfelelő munkát

  • "PTE-s hallgatónak lenni a legjobb dolog a világon."

  • Díszoklevél igénylés

  • PTE-s diplomával, amerre csak szeretnél!

  • "Aki egyszer PTE-s diák volt, mindig az marad!"

  • "Büszke vagyok arra, hogy Pécsen szereztem diplomát"

  • "Gyönyörű város, nívós egyetem, sok lehetőséggel"

Gulyás Tibor (PTE BTK)

HVG, 2014.11.13 - 98. oldal,           Szerzők: DOBSZAY JÁNOS, KELEMEN ZOLTÁN

Gulyás Tibor

*A HÖOK új elnöke

 

"Mindig mindenről megvolt a véleményem, viszont a középiskolában még nem foglalkoztam diák-önkormányzati kérdésekkel. Tizenkettedikes koromban vettem észre, hogy létezik egyáltalán diákönkormányzat, és mivel nem voltam elégedett vele, úgy döntöttem, ha bárhol lesz rá lehetőségem, mindenképpen bele fogok vágni a megreformálásába" - eleveníti fel közéleti aktivitásának indíttatásait a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöki posztjára minap megválasztott, hivatalát január 1-jén elfoglaló, 28 éves diákvezér. Örménykútról származik, édesanyja most is ott boltvezető, apja pedig nehézgépkezelő volt. Szarvason, a Vajda Péter Gimnáziumban érettségizett. Egy uniós szakértő politológus pályaorientációs előadása akkora hatással volt rá, hogy politológia szakra ment, "mert elég meggyőző volt, hogy mennyire átlátja a rendszereket meg a folyamatokat", de általában is mozgatta a társadalmi, politikai, gazdasági rendszer átfogó megismerése. A Pécsi Tudományegyetemen idén szerzett diplomát. Mivel "nagyon elhivatott voltam, hogy a politológushallgatók közössége jól szervezett és fejlődőképes legyen, a Politológus Hallgatók Országos Egyesületében tevékenykedtem". Később a kari hallgatói önkormányzat alelnöke, majd elnöke lett, mandátuma ideje alatt pedig a HÖOK elnökségébe is beválasztották. Szociológiai tanulmányait most szünetelteti, de idén elkezdte tanulmányait a pécsi közgazdasági karon.

Az egyedülálló, Pécsett lakó HÖOK-elnök az új posztjának január 1-jei elfoglalása után valószínűleg feladja albérletét, és "végleg Budapest felé orientálódom, ideköltözöm". Az érdek-képviseleti munka miatt "hobbikra kevés idő jut", még gyerekkori szenvedélyéből is csak annyi maradt, hogy "jó, ha évente egyszer eljárok horgászni".

 

- Olyan sok Gulyás akad már a közéletben, államtitkár, krétakörös, internetadó elleni tüntetést szervező. Van köztük rokona? Önnek melyik Gulyás a legkínosabb/legszimpatikusabb?

- Sokan vagyunk Gulyások, és örülök, hogy ez már a közéletben is látszódik. Nem tudok róla, hogy bármelyikük is a rokonom lenne. Nem gondolnám, hogy nekem kellene megítélnem, ki kínos, ki szimpatikus; ezt mindenki döntse el maga a feladatuk, eredményeik alapján.

 

- A gólyatábori botrányok rendesen megtépázták a hallgatói önkormányzatok hitelességét. Miből gondolja, hogy éppen ön tudja helyreállítani?

- Akik ismernek, tudják, hogy rengeteget dolgoztam ifjúsági területen. Kívülről-belülről ismerem a HÖOK-ot, így azt is tudom, hogy ez alapvetően nagyon szuper rendszer.

 

- Vannak saját gólyatábori tapasztalatai is?

- Elsőévesként nem vettem részt benne, mert egész nyáron dolgoztam. Viszont azt is láttam, hogy akik ott voltak, nagyon összetartanak. Rossz volt "körön kívülinek" lenni. Később, már diák-önkormányzati jelöltként, magam is ott voltam, szerveztem a táborokat.

 

- Egyedüli jelöltként mérette meg magát a HÖOK vezetésére. Miért olyan vonzó ön számára az a poszt, ami másokat láthatóan nem hoz lázba?

- Nem tudom, a többiek hogyan gondolkodtak erről. Nekem az a fontos, hogy visszaszerezzük a hallgatói önkormányzatok becsületét. Igyekeztem minél több intézménnyel kapcsolatba kerülni, olyan programot letenni, ami közös gondolatok alapján épül föl, és együtt tudjuk majd végrehajtani.

 

- Programjában a hallgatói önkormányzatok gazdálkodási hibáinak kijavítását is céljának nevezte. Nocsak, tud valamit? Nagy leleplezésekre számíthatunk öntől?

- Nem erről van szó. A hallgatói önkormányzatok a felsőoktatási intézmények részei, ugyanazokat a szabályzatokat kell betartaniuk, mint bármilyen más szervezeti egységnek. Vannak jó példák, ezeket próbáljuk általánossá tenni, és a hibákat kiszűrni.

 

- Pártpolitika-mentességet ígért, amit, mint írta: "a hallgatói mozgalom a kezdetektől képvisel". Mi máshogy tudjuk, a Jobbiknak afféle keltetői voltak egyes HÖK-ök, ahol még pártállás szerint is listázták a hallgatókat. 

- Én ilyen politikai befolyást már nem érzékeltem. Hogy a diákságnak éppen milyenek a pártpolitikai preferenciái, az másik kérdés, mi pártpolitikától mentes szervezet vagyunk. Ugyanakkor - úgy is mint végzett politológus - azt tapasztalom, hogy a hallgatók azokhoz a pártokhoz fordulnak, amelyek válaszokat tudnak adni a problémáikra. Tetszik vagy sem, jelenleg úgy fest, hogy a Jobbik ilyen párt, de láthatóan az LMP is erősödött a diákság körében.

 

- Vidéki egyetemről jött. Hogy sikerült az érdekvédelem élvonalába felküzdenie magát? 

- Gondolom, a szorgalom, az alázat, a jól végzett munka, és az, hogy ha az ember tisztességes, meghozza a gyümölcsét. Esetemben legalábbis úgy látszik.

 

- Már ön is a második diplomájára készül. Mi motiválja, hogy talán egy évtizedig is egyetemista legyen? Fél a munkaerőpiacon megméretni magát?

- Párhuzamosan végeztem két szakot. A politológiát többször is félbeszakítottam, passziváltattam, mert csak egy szakot tudtam finanszírozni. Mire megszületett bennem a döntés, hogy a politológián végzek, azt pedig majd eldöntöm, mi lesz a szociológiával, addigra kialakult az is, hogy mindenképpen szükségem van valamilyen közgazdaság-tudományi képzésre is. A munkától nem félek; nyaranta sok helyen dolgoztam, voltam fizikai munkás sajtüzemben, de szakmai szellemi munkát is végeztem.

 

- Élvezi, ha szónokolhat? Van önben vizsgadrukk amiatt, hogy a kormánnyal is tárgyalnia kell? 

- A feladatom részének tekintem, hogy ezeknek is becsülettel eleget tegyek. Ami a tárgyalásokat illeti, nagy a felelősség, de tudtam, hogy mit vállalok.

 

- A felsőoktatás körüli balhék idején a HaHa elvitte a HÖOK-tól a show-t. Ön adott esetben hajlandó lenne akár az utcára is vinni hallgatótársait?

- Nem lehet tudni, lesz-e ilyen helyzet, de soha nem lehet kizárni. Én egyébként nem úgy emlékszem, hogy a 2012-es demonstrációk idején csak a HaHa lett volna reflektorfényben. Annál is kevésbé, mert számos megmozdulást közösen szerveztünk.

 

- Látjuk, fegyelmezett nyilatkozó. Kinőtt már abból a tipikus egyetemi bulizós korszakból is, vagy nem is volt ilyen?

- Én mindig is a kisebb baráti társaságokban szerettem iszogatni. Kedvelem a jó borokat. Voltak ennek intenzívebb időszakai, aztán amikor az embernek dolga van, akkor ezek alábbhagynak.

 

- A politikai rekrutációról, vagyis a politikussá válás folyamatáról írta a szakdolgozatát. Ön is olyan babérokra tör, mint HÖOK-os elődjei, akikből képviselők, államtitkárok lettek? 

- Sok helyen el tudom képzelni a jövőmet, de most csak az előttem álló két évre szeretnék koncentrálni. Ami a politikuskiválasztódást illeti, igen, vannak politikai érintettségű pályák, amiket korábbi HÖOK-osok futottak be. Ez teljesen természetes dolog, mert az itt szerzett tapasztalatok jó alapul szolgálhatnak a közéleti munkához. De szerintem nekünk inkább büszkének kell lennünk erre, mintsem furcsán nézni azokra, akik politikusok lettek.