Együttműködés a gyógyszerkutatás területén

máj

26

Beküldte
admin

A napokban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft. (NEKÜ) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), kiemelten a gyógyszerkutatás területét érintően, a klinikai vizsgálatok és az akadémiai vizsgálatok támogatása érdekében.

A megállapodás keretében az egészségüggyel kapcsolatos kutatás-fejlesztések, technológia transzferek, a klinikai vizsgálatok és az oktatás területén történő szoros együttműködés és kölcsönös támogatás valósulhat meg.

A PTE több évtizedes múlttal bír a klinikai vizsgálatok szervezett lebonyolításában, melynek tapasztalatait egy 2023. szeptemberétől induló két féléves posztgraduális „Klinikai kutatási menedzser” szakirányú továbbképzés keretében kamatoztatja.

A partnerek az akadémia indíttatású klinikai vizsgálatok szakmai támogatása érdekében is szorosan együttműködnek, többek között a European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) és a European Research Infrastructure Consortium (ERIC) szakmai szervezetekkel is.

Miseta Attila professzor, a PTE rektora, Decsi István kancellár és Botz Lajos professzor, a PTE Klinikai Vizsgálatok Koordinációs Központjának (KVKK) igazgatója kiemelt jelentőségűnek tartják az egyetem újabb szakmai együttműködését, mivel ez is hozzájárul ahhoz, hogy az egyetem tovább növelje az átlagosan futó  220 klinikai vizsgálatainak számát, és különösen azok hatékonyságát. Ez hozzájárul ahhoz is, hogy a pécsi klinikumban kezelt betegek előbb és nagyobb számban juthatnak hozzá az új, innovatív készítményekhez.

Dr. Tarnai Judit, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője a megállapodás aláírása keretében hangsúlyozta, az ügynökségük célja a Magyarországon folyó nemzetközi klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások szakmai, tárgyi és személyi feltételeinek javítása, az intézményekben folyó klinikai kutatások elősegítése.

Olyan szakmai környezetet igyekeznek kialakítani, amelynek révén több nemzetközi program is Magyarországra hozható, és ezzel összefüggésben is fontos cél az, hogy

emelkedjen az orvosok által kezdeményezett klinikai kutatások száma.

Másik fontos feladatuk a területtel kapcsolatos oktatások, képzések szervezése, valamint hazánk népszerűsítése is elindult a nemzetközi szintéren a klinikai vizsgálatokat érintően.