Alumni konferencia - Kötődési mintázatok felsőfokon: Hogyan őrizzük meg örökdiákjaink kapcsolódását Alma Materük iránt

„Hogyan őrizzük meg örökdiákjaink kapcsolódását Alma Materük iránt?” címmel konferenciát tartott a Pécsi Tudományegyetem Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodája április 18-án a Rektori Kabinet Szenátusi termében. A rendezvény célja a tapasztalatcserén túl egy olyan szakmai közösség kialakítása volt, amely a jövőben segíti az azonos területen tevékenykedő kollégák munkáját és kommunikációját.

A rendezvényen a résztvevő 13 felsőoktatási intézmény képviselői megosztották egymással jó gyakorlataikat arra vonatkozóan, miként lehet kialakítani, illetve fenntartani a minőségi kapcsolatot és a kommunikációt az intézmények alumni tagjaival.
A résztvevőket dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Pécsi Diplomások Körének elnöke köszöntötte.


 

„Az ilyen események azért fontosak, mert ténylegesen lehetőséget biztosítanak a tapasztalatcserére, ezáltal a jó gyakorlatokat még jobbá tudjuk tenni, a kevésbé jókból pedig sokat tanulhatunk” – mondta a rektor.
Az intézmények és cégek képviselőit Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának igazgatója is köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy az alumni rendszer a felsőoktatás egy még gyerekcipőben járó területe, amivel azonban fontos és kell, hogy foglalkozzunk. 

„Az alumnik felbecsülhetetlen értéket jelenthetnek az intézményeknek, ha ténylegesen élő kapcsolatban tudunk velük maradni. A legfontosabb kérdés talán az , hogyan tudjuk velük ezt az élő kapcsolatot fenntartani. Ezt a fajta kapcsolatot már az első napoktól, a belépéstől kezdve el kell kezdeni építeni, hogy a hallgatók olyan információkat és élményeket kapjanak az egyetem alatt, melyek kialakítják, erősítik és megőrzik az intézményhez való kötődésüket” – emlete ki az igazgató.
Az előadók közül elsőként Zóka Gréta, a PTE Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodájának munkatársa mutatta be az egyetem alumni rendszerét, melynek jelenleg közel 33.000 tagja van, melyből 3.000 nemzetközi hallgató.A pécsi örökdiákok konferenciákon, kari- és karrier programokon, workshopokon és tréningeken vehetnek részt az Alumni Iroda jóvoltából, emellett tagkártyájukkal számos kedvezményben is részesülhetnek legyen szó oktatásról, szolgáltatásokról, egészségmegőrzésről, vagy akár gasztronómiáról. A közelmúltban az egyetem ajándéktárgy palettája is kibővült, abban helyet kaptak a kifejezetten végzett hallgatóknak szóló tárgyak is.A résztvevők hangulatos képeken keresztül ismerhették meg az alumni iroda egyik legnagyobb rendezvényét, a pedagógusnapi díszoklevél átadó ünnepséget, illetve az Irány a PTE fesztivált, ahol az érdeklődő középiskolások elsőként találkoznak a PTE alumni rendszerével.


Az előadásokból kiderült, hogy az örökdiákok köré szerveződő közösségépítés, kedvezményprogramok, rendezvények, workshopok az utóbbi 10 évben kezdtek felértékelődni.

Az elmúlt évtizedben sok egyetem szervezeti felépítése, campusa átalakult, ami helyenként visszavetette az alumni programok hatékonyságát, ám ennek ellenére is egyre több kolléga, egyre szervezettebben dolgozik azon, hogy kapcsolatban tudjon maradni az anyaintézmény egykori hallgatóival, melyből nem csak ők, de maguk a végzettek is profitálhatnak.


Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletében Bíró Balázs, a beiskolázásért és alumni tevékenységért felelős referens mutatta be intézményük 2020-ban újragondolt alumni rendszerét, melynek keretében idén szeretnék bevezetni, hogy az alumni tagkártya ne csak fizikailag, de már online formában is elérhető legyen. Az egri borvidék adottságait, illetve a saját egyetemi borászat előnyeit kihasználva életre hívták az Alumni Borklubot, mely az Alumni Bál mellett az egyik legnépszerűbb esemény. 

Pataky Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Alumni Központjának osztályvezetője elmondta, 2016 óta tudatosan építik és fejlesztik alumni rendszerüket, ami a nagy hallgatói létszám miatt komoly kihívást jelent. Előadásában hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy az azonos területen dolgozó kollégák tapasztalatokat cseréljenek, inspirálják és segítsék egymást.A Pázmány Péter Katolikus Egyetem örökdiák programja nagyon sokáig nem volt központosítva, azt a karok külön-külön kezelték, mondta Sebő-Käfer Csilla az intézmény kommunikációs osztályvezetője. A nemrégiben lezajlott campus költözés során ők azt figyelték meg, hogy a végzett hallgatóknak nem csak az intézmény, de annak épületei, földrajzi elhelyezkedése iránt is erős a kötődésük, ezért a közösségépítés során érdemes a helyszínekre is nagyobb hangsúlyt fektetni.


Molnár Szilvia a Budapesti Corvinus Egyetem alumni rendszerét mutatta be részletesebben, melyet a jövőben egy online alumni platformmal és egy applikációval szeretnék hatékonyabban működtetni, melyek nem csak a kapcsolattartásban, de a karrier tanácsadásban és a mentorálásban is segítséget nyújthatnak.Jelenleg az alumni programok közös metszete a különböző

kedvezményekre jogosító tagkártya, az ajándéktárgyak és egyetemi relikviák beszerzését is biztosító webshopok, a képzések, tréningek, workshopok, valamint a szakmai és összegyetemi alumni napok/akadémiák.

Ugyanakkor a konferencia során kiderült, van még hová fejlődni, hiszen a dinamikusan változó közösségi médiumok világában nem csak a trendek változnak óriási sebességgel, de érvényesülni is egyre nehezebb. Éppen ezért a szervezők külsős partnereket is meghívtak a rendezvényre. 

Fekete Kitti, a Prohuman cégcsoport munkatársa arról beszélt, hogy vállalatként milyen közös együttműködési lehetőségeket látnak a Pécsi Tudományegyetemmel. Példaként említette, hogy

a hallgatókkal közös projektmunkák alkalmával olyan megoldásokkal is találkoztak, melyek eltértek az addigi csapásirányoktól, így előremutatónak bizonyoltak.
 


 

Kenyeres Balázs, a Daskalos Consulting ügyvezetője pedig az online alumni platformokban rejlő lehetőségeket mutatta be a jelenlévőknek. Ezek a webes felületek más online közösségi terekkel ellentétben

lehetőséget biztosítanak a csoporttagoknak arra, hogy névre, karra, évfolyamra szűrve rátaláljanak egykori hallgatótársaikra.
 

Előadást tartott Őry Fanni, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar doktorandusza is, aki arról beszélt, milyen pszichológiai és szociológiai szempontok érvényesülhetnek az Alma Materhez való kapcsolódás során, hogyan lehetséges a lojalitás fokozása, a megbecsültség érzésének elmélyítése, melyek azok a motivációs tényezők, melyek ezekben szerepet játszhatnak az egyetemi évek alatt, vagy azt követően.


A konferencia zárásaként dr. Szabó-Bálint Brigitta, a PTE Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa, Schauermann Tamás karrier- és tanulás coach, és Csikós Gergő az I. Leőwey Világtalálkozó főszervezője egy kerekasztal beszélgetés keretében arról beszélgettek, mit jelent az alumni, az alumni életérzés, illetve milyen belső motivációk kötik őket az Alma Materhez. A beszélgetést Regényi Lilla, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának munkatársa moderálta.


A nap végére a felsőoktatási intézmények képviselői hasznos piaci, oktatási ismeretekkel gazdagodtak, a kötetlen beszélgetések és előadások során új látásmódokat ismertek meg, emellett tovább mélyítették együttműködésüket az alumni rendszerek területén.

 

Média- és előadásanyagok 

 

 

Korábbi konferenciák 
Alumni konferencia 2023.

 

A Pécsi Tudományegyetem Pécsi Diplomások Köre szeretettel meghívja Önt és munkatársait az Alumni–család, értelmezések, építkezések és menedzsment hazai kitekintésben című konferenciára, amely 2023. április 20-án kerül megrendezésre. A program részét délelőtt bemutatkozó előadások, kerekasztal-beszélgetések, délután pedig az Alumni Akadémia keretein belül Balatoni József, alias Jocó bácsi, történelemtanár, író, influencer Tanár vagyok! És? – Őszinte vallomás pedagógiai felhanggal című előadására kerül sor.

A rendezvény lehetőséget kíván biztosítani kerekasztal-beszélgetés formájában az alumni programhoz kapcsolódó szolgáltatások eredményességének megvitatására. A konferencia  teret ad továbbá az alumni életérzés megismerésére, PTE-n végzett, sikeres életutat bejárt hallgatókkal való beszélgetés formájában.

 

alumni konferencia

Meghívó és program (pdf.) 

IDŐPONT

2023. április 20. 10:00 – 16:00 

HELYSZÍN
Délelőtt: PTE Rektori Kabinet, Szenátusi Terem 
7622 Pécs, Vasvári Pál u. 4.  Délután: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Mélyföldszint előadóterem 
7622 Pécs, Universitas u. 2. 

 

Az előadó könyveit megvásárolhatják és dedikáltathatják az érdeklődök a helyszínen.

PTE Shop termékei is megvásárolhatóak lesznek az eseményen.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

EBÉD EGYÉNILEG (a Teleky Bistro ajánlata: az ebédmenühöz egy ajándék desszertet biztosít) 
Cím: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 7622 Pécs, Universitas u. 2.

Alumni Akadémia

14:00 – 16:00, TUDÁSKÖZPONT

14:00 – 15:00 Balatoni József, alias Jocó bácsi: Tanár vagyok! És? – Őszinte vallomás pedagógiai felhanggal c. Interaktív beszélgetés a történelemtanár, író, influencerrel, melynek moderátora: Tibenszky Moni Lisa, újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője Jocó bácsi új könyve – a Tanár vagyok! És? – alapján készült interaktív edukációs és motivációs előadása mindenről szól, amit az élet írt, amit Jocó megélt és amit a diákjai  életre nevelésére fordított át, azaz sajátos élménypedagógiát, érzékenyítést, szemléletváltást. Embertanár. Tanárember. 15:00 – 16:00 Kérdések és beszélgetés 
 
  • 11:20 – 11:40 Kávészünet
  • 11:40 – 12:20 Kártya vagy applikáció? – Érvek és ellenérvek a kedvezményprogram formája mellett (kerekasztal beszélgetés)
    • Fülöp Andrea, központvezető, Debreceni Egyetem Kancellária, UniPass Kártyamenedzsment Központ
    • Korpa Krisztián, IT Architect, FERLING Kft.
    • Szabados Levente, Alumni fejlesztési tanácsadó, Daskalos Consulting Kft.
  • 12:20 – 13:00 Mit jelent az Alumni? (kerekasztal beszélgetés az alumni életérzés témakörében, PTE-n végzett, sikeres életutat bejárt hallgatókkal)
  • 13:00 – 13:05 összefoglaló, záró beszéd – Győrffy Zoltán, igazgató, PTE Kapcsolati Igazgatóság
Alumni Konferencia 

10:00 – 13:00, PTE RK SZENÁTUSI TEREM

09:30 – 10:00 Regisztráció és üdvözlő kávészünet
10:00 – 10:05 Köszöntő – Prof. Dr. Miseta Attila, rektor, a Pécsi Diplomások Köre elnöke
10:05 – 10:20 Vállalati kapcsolatok és társadalmi felelősségvállalás a PTE-n – Dr. Cselik Bence, PhD, adjunktus, vállalati kapcsolati menedzser, a PTE TTK alumnija
10:20 – 10:35 Körber és PTE – Kapcsolódások és kapcsolatok, a munkaerőpiac PTE-hasznosítása – Zalay Buda, HR és Kommunikációs szegmensvezető Körber Campus Pécs
10:35 – 10:50 A PTE Diplomás Pályakövetés bemutatása – Kovács Szilárd, Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány, elemző közgazdász, a PTE KTK alumnija és Dr. Sipos Norbert, adjunktus, külügyi igazgató, a PTE KTK alumnija
10:50 – 11:05 A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) alumni rendszerének bemutatása – Balogh Barbara, központvezető, Hallgatói Szolgáltatások Központ, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)
11:05 – 11:20 A Szegedi Tudományegyetem alumni rendszerének bemutatása – Schwimmer-Tóth Tímea, alumni szakértő, SZTE Alma Mater
 
Beszámoló

Az alumni hazai és nemzetközi helyzetét vizsgáló 2022-es első konferencia után az Alumni–család konferencia – értelmezések, építkezések és menedzsment hazai kitekintésben címmel szervezett tanácskozást a PTE Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodája április 20-án.

A vállalati kapcsolatok és társadalmi felelősségvállalás témájában dr. Cselik Bence a PTE KIG Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodájának menedzsere tartott előadást. Zalay Buda, a Körber Campus Pécs HR és kommunikációs szegmensvezetője a Körber és a PTE jelenlegi és jövőbeli kapcsolódásait járta körbe, majd a PTE Diplomás Pályakövetését is bemutatta dr. Sipos Norbert adjunktus, a PTE KTK külügyi igazgatója.

Alumni–család konferencia – értelmezések, építkezések és menedzsment hazai kitekintésben

A tanácskozáson más egyetemek is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák az alumni rendszerük működését, így a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről Balogh Barbara, a Hallgatói Szolgáltatások Központ vezetője, valamint a Szegedi Tudományegyetemről Schwimmer-Tóth Tímea, az SZTE Alma Mater alumni szakértője tartottak előadást.

Alumni–család konferencia – értelmezések, építkezések és menedzsment hazai kitekintésben

A Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem képviselői is részt vettek a tanácskozáson. Két kerekasztal-beszélgetésre is sor került, az első témája a Kártya vagy applikáció? témakört járta körül, vagyis  érvek és ellenérvek hangzottak el a kedvezményprogramok különböző formái mellett. A második kerekasztal címe Mit jelent az Alumni? volt. A PTE-n végzett, sikeres életutat bejárt hallgatókkal beszélgettek.

A délutáni programban Balatoni József, alias Jocó bácsi influencer és történelemtanár nyílt, őszinte és szórakoztató könyvbemutatóján Tibenszky Moni Lisa (Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezető) újságíró kérdéseire válaszolt. Jocó bácsi hihetetlen őszinteséggel mesélt pécsi egyetemi éveiről, kiemelve a kapcsolatok, kapcsolódások és élmények egész életére kiható szerepét.

Alumni–család konferencia – értelmezések, építkezések és menedzsment hazai kitekintésben

Tovább a galériához

 

Letölthető előadások

 Vállalati kapcsolatok és társadalmi felelősségvállalás a PTE-n
Dr. Cselik Bence, PhD, adjunktus, vállalati kapcsolati menedzser, a PTE TTK alumnija 
PDF


Körber és PTE – Kapcsolódások és kapcsolatok, a munkaerőpiac PTE-hasznosítása
Zalay Buda, HR és Kommunikációs szegmensvezető Körber Campus Pécs 
PDF


A PTE Diplomás Pályakövetés bemutatása
Dr. Sipos Norbert, adjunktus, külügyi igazgató, a PTE KTK alumnija 
PDF


A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) alumni rendszerének bemutatása
Balogh Barbara, központvezető, Hallgatói Szolgáltatások Központ, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 
PDF


A Szegedi Tudományegyetem alumni rendszerének bemutatása
Schwimmer-Tóth Tímea, alumni szakértő, SZTE Alma Mater
PDF

 

 

Alumni konferencia 2022.

 

 

Az alumni hazai és nemzetközi helyzetét értékelő konferencia zajlott a PTE-en, melyet a Kapcsolati Igazgatóság keretein belül működő PTE Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodája szervezett. 

 

alumni konferencia

 

Előadások

Bemutatkozik a PTE Alumni és Vállalati Kapcsolatok Iroda 
Zóka Gréta, alumni munkatárs, Kapcsolati Igazgatóság

Az előadás anyaga – PDF                                                                 


Alumni Network Hungary – a nemzetközi alumni hálózat aktualitásai
Farkas Zsuzsanna, szenior alumni munkatárs, Tempus Közalapítvány,
Study in Hungary Igazgatóság, Budapest

Az előadás anyaga – PDF                                                                


Platformizáció és a „Gyakorlat Világa” az Alumni kapcsolatokban
Dr. Bedő Zsolt, egyetemi docens, innovációs igazgató,
Kvantitatív Menedzsment Intézet, PTE KTK, Pécs
 


Az orvoskari alumni anatómiája – a kiaknázatlan POTEnciál 
Somodi Klára, Marketing és Kommunikációs Osztály, Alumni Iroda, PTE ÁOK, Pécs

Az előadás anyaga – PDF                                                                


„PTE Family” - Alumni-értelmezések, -építkezések és -menedzsment nemzetközi kitekintésben
Prof. Dr. Tarrósy István, igazgató, Nemzetközi Igazgatóság

Az előadás anyaga PDF                                                                

 

Fényképek a konferenciáról
alumni konferencia alumni konferencia
alumni konferencia PTE alumni konferencia - PTE

 

World café

A World café keretében interaktív beszélgetések, valamint gyakorlatok és tapasztalatok megosztása zajlott.

alumni konferencia alumni konferencia
alumni konferencia alumni konferencia

 

World café keretében készített prezentációk

A prezentációk a képre kattintva nagy mérteben is megtekinthetők.

WORLD CAFÉ KERETÉBEN KÉSZÍTETT PREZENTÁCIÓK

WORLD CAFÉ KERETÉBEN KÉSZÍTETT PREZENTÁCIÓK

WORLD CAFÉ KERETÉBEN KÉSZÍTETT PREZENTÁCIÓK

 

Esti off program

Látogatás a pécsi Püsköki Palotában, Boranimáció Győrffy Zoltán kapcsolati igazgató vezetésével.


alumni konferencia

alumni konferencia

alumni konferencia