Alumni Akadémia - Hogy ne legyél április bolondja, avagy hogyan lehetsz tudatos élelmiszervásárló?

A jelentkezők nagy száma is bizonyította, hogy az Alumni Akadémia újból egy nagy érdeklődést kiváltó témát hozott az öreg/örökdiákok számára, immáron negyedszerre. Az előadó, Keczeli Viola, a PTE alumnája, jelenleg az Egészségtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója olyan tényekbe és tévhitekbe avatta be hallgatóságát, melyek biztos, hogy nem hangzanak el a termékek köré épített hangzatos marketingkampányok során. Az április 25-i eseménynek idén is a Tudásközpont adott otthont.

A résztvevők hasznos információkkal gazdagabban és ezáltal tudatosabban távozhattak, jobban felkészülve arra, hogy bizony az élelmiszeripar nem szociális intézmény, mindig észben kell tartanunk, hogy a profitorientáltság mozgatja az élelmiszeripar szereplőit.

Alumni Akadémia 2024

Keczeli Viola megdöbbentő számokat is hozott az előadásában.

Életünk során átlagosan 80 000-szer táplálkozunk! De ez azt is jelenti, hogy bármikor megéri változtatni, tudatosabb egészségmagatartást elsajátítani.

A cikk terjedelmi korlátai nem engedik, hogy az összes tévhitet felsoroljuk, ami elhangzott, de következzék itt egy szubjektív válogatás, melynek a figyelembe vételével már sok mindent javíthatunk kevésbé egészségtudatos vásárlási szokásainkon:

  • Lehet, hogy boldogan vittük haza a drágán megvásárolt GMO-mentes csirkénket a boltból, de legközelebb erre már nem kell költenünk. Az EU-s szabályozások szerint ugyanis csak GMO-mentes gabonát kaphatott a csirkénk, így minden csirke GMO-mentes amúgy is.
  • Menjünk a Himalájába sóért? Semmiképp, ugyanis a Himalája só Pakisztánból érkezik, így szintén nem éri meg a többletköltséget, ha csak a misztikus neve vonzana, valójában ugyanúgy 98%-a egyszerű nátrium-klorid.

A kókuszzsírtól bizony nem fogunk lefogyni.

  • Egy olajban jól átsütött édesburgonya semmivel sem egészségtudatosabb választás az olcsóbb rokonánál, a sima krumplinál.

Alumni Akadémia 2024

Az aszpartám valójában ugyanolyan veszélyes az egészségünkre, mint a savanyú uborka. (Vagyis semennyire, ha mértékkel fogyasztjuk, ez a kulcsa!)

  • A nyírfacukornak nincs köze a nyírfához, a kukoricacsövet tekintheti "felmenőjének".
  • Nem minden E-számtól kell rettegnünk, csak fontos tisztában lenni a jelentésükkel. Ehhez nyújt segítséget a NÉBIH E-szám keresője, ahol például megtalálhatjuk, hogy az E-200 a C-vitamint takarja.
  • Nem minden külföldről érkező és drága superfood éri meg igazán az árát, hiszen sok, hazánkban is termő alternatíva érhető el. Például az egzotikus és népszerű chia mag helyett ropogtassunk magyar diót, ugyanazt a hatást érjük el vele.

Alumni Akadémia 2024

  • Nem az ördögtől valók az ízfokozók sem, a korábbi hiedelmekkel ellentétben a kínai étterem szindróma és tünetegyüttes nem kizárólag nekik tulajdonítható. A jelenlegi élelmiszeripari szabályozás szerint biztonságosan fogyaszthatóak, amennyiben nem visszük túlzásba ezeknek a mennyiségét. Igaz, elnyomják az élelmiszerek ízbéli hibáit így túlfogyasztásra ingerelhetnek, viszont csak az arra érzékenyeknél válthat ki allergiás reakciót.

Az előadás tanulsága:

Mindig a pro és kontra érveket érdemes figyelembe venni, és azokat tudatosan mérlegelni.

Győrffy Zoltán kapcsolati igazgató biztosította a jelen levőket, hogy a PTE-s alumni népes táborát továbbra sem hagyja alma materük program nélkül. Ősszel egy workshoppal járhatják körbe a jelentkezők az egészségtudatosság témáját.

 

 


KORÁBBI ELŐADÁSok az alumni akadémián
2023. november 23. Kávékóstoló a Starbucks jóvoltából

100 regisztrált alumni vehetett részt Szemmelróth Cynthia, a Pécsi Tudományegyetem alumnájának Bevezetés a kávé világába című előadásán, melyen a kávé történetével, a Starbucks által képviselt fenntartható kávétermesztéssel, és természetesen finom kávékkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

További részletek az univpecs.com-on

Beszámoló a kávékóstolóról

Galéria

2022. szeptember 29. Bőhm Kornél: Szó/Mágia, manipuláció

Bőhm Kornél: Szó/Mágia, manipuláció »

Beszámoló az univpecs.com-on »

Képgaléria »

 

 

2023. április 20. Tanár vagyok! És? – interaktív könyvbemutató Jocó bácsival - Őszinte vallomás pedagógiai felhanggal

 

 

Tervezett alumni események

A PTE-s alumni népes táborát továbbra sem hagyja alma materük program nélkül. Ősszel egy workshoppal járhatják körbe a jelentkezők az egészségtudatosság témáját.