Alumni Akadémia

Ismét remek előadásban lehetett részünk az Alumni Akadémia jóvoltából, a közismert és népszerű generációkutató, Steigervald Krisztián főszereplésével. Az előadásnak, mely a Generációk az oktatásban – Hogyan értsünk szót egymással? címet viselte, november 14-én a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont adott teret. A programot dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora nyitotta meg.

,,Az új generáció nem jobb, nem rosszabb, csak más” – fejezte ki gondolatait Steigervald Krisztián, aki szerint nem lehet megoldást adni arra, hogy az idősebb vagy a fiatalabb generáció e a jobb, hiszen mindenki azt tartja a legjobbnak, amelyikbe tartozik.

Steigervald Krisztián

Különböző generációk más-más szabályokat, viselkedési formákat tartanak fontosnak: ,,Régebben sokkal lassabb világban éltünk, ahol nem ért bennünket ennyi különböző inger, a tudás elmélyítése volt a fontos. Mára inkább a felületes tájékozottság a jellemzőbb, mondván, hogy ami jobban érdekel minket, annak az interneten vagy más platformokon úgyis utána olvasunk” – hasonlította össze a különböző nemzedékeket az előadó. Ez az oka annak, hogy

a mai generáció más logikával gondolkodik, ami időnként nézeteltéréshez vezet az idősebbekkel szemben.

Mindez hatással van az oktatásra is, amit a mesterséges intelligencia is nagy mértékben befolyásol. A tanult képességeink az első 6-7 évben alakulnak ki, ezért ilyenkor a legfontosabb a szülői nevelés.

Steigervald Krisztián

,,Nem a gyereket kell nevelni a 21. században, hanem a szülőt” – jelentette ki Steigervald Krisztián, aki arról is beszélt, hogy a szülők ne legyenek meglepve, ha a gyermekük függ a telefonjától és mindenhová magával viszi, hiszen sokszor maguk a szülők a szülők sem képesek azt letenni. Kiemelte,

nem az embert kell egy új rendszerbe betörni, hanem a rendszert kell az emberekhez formálni,

tehát érdemes új módszereket bevezetni mind az oktatásban, mind a gyermeknevelésben, nem érdemes minden áron az elavult, régi módszerekhez alkalmazkodni. Mindez azonban csak mikroszinten lehetne megvalósítható, makroszinten nem.

Az előadást moderált beszélgetés követte, illetve további izgalmas kérdéseket lehetett megvitatni a generációkutatóval. Az Y és Z generáció visszajelzései alapján három fő problémás terület figyelhető meg társadalmi szinten: a tisztelet, az értékrend és a motiváció. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ,,a családokból kikopik a beszélgetés…”– mondta az előadó, illetve hangsúlyozta, fontos, hogy a nevelésben

legyenek keretek és azoknak legyenek következményei,

mert ezek nélkül a gyermek nem tudja elsajátítani az alapvető társadalmi szabályokat, így pedig sokkal bizonytalanabb lesz az éleben, hogy mi helyes vagy helytelen.

Galéria 

 


KORÁBBI ELŐADÁSok az alumni akadémián
Alumni Akadémia - Hogy ne legyél április bolondja, avagy hogyan lehetsz tudatos élelmiszervásárló?

 

A jelentkezők nagy száma is bizonyította, hogy az Alumni Akadémia újból egy nagy érdeklődést kiváltó témát hozott az öreg/örökdiákok számára, immáron negyedszerre. Az előadó, Keczeli Viola, a PTE alumnája, jelenleg az Egészségtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója olyan tényekbe és tévhitekbe avatta be hallgatóságát, melyek biztos, hogy nem hangzanak el a termékek köré épített hangzatos marketingkampányok során. Az április 25-i eseménynek idén is a Tudásközpont adott otthont.

A résztvevők hasznos információkkal gazdagabban és ezáltal tudatosabban távozhattak, jobban felkészülve arra, hogy bizony az élelmiszeripar nem szociális intézmény, mindig észben kell tartanunk, hogy a profitorientáltság mozgatja az élelmiszeripar szereplőit.

Alumni Akadémia 2024

Keczeli Viola megdöbbentő számokat is hozott az előadásában.

Életünk során átlagosan 80 000-szer táplálkozunk! De ez azt is jelenti, hogy bármikor megéri változtatni, tudatosabb egészségmagatartást elsajátítani.

A cikk terjedelmi korlátai nem engedik, hogy az összes tévhitet felsoroljuk, ami elhangzott, de következzék itt egy szubjektív válogatás, melynek a figyelembe vételével már sok mindent javíthatunk kevésbé egészségtudatos vásárlási szokásainkon:

Lehet, hogy boldogan vittük haza a drágán megvásárolt GMO-mentes csirkénket a boltból, de legközelebb erre már nem kell költenünk. Az EU-s szabályozások szerint ugyanis csak GMO-mentes gabonát kaphatott a csirkénk, így minden csirke GMO-mentes amúgy is. Menjünk a Himalájába sóért? Semmiképp, ugyanis a Himalája só Pakisztánból érkezik, így szintén nem éri meg a többletköltséget, ha csak a misztikus neve vonzana, valójában ugyanúgy 98%-a egyszerű nátrium-klorid.

 

Mindig a pro és kontra érveket érdemes figyelembe venni, és azokat tudatosan mérlegelni.

Győrffy Zoltán kapcsolati igazgató biztosította a jelen levőket, hogy a PTE-s alumni népes táborát továbbra sem hagyja alma materük program nélkül. Ősszel egy workshoppal járhatják körbe a jelentkezők az egészségtudatosság témáját.

 

Az előadás tanulsága:

Alumni Akadémia 2024

Nem az ördögtől valók az ízfokozók sem, a korábbi hiedelmekkel ellentétben a kínai étterem szindróma és tünetegyüttes nem kizárólag nekik tulajdonítható. A jelenlegi élelmiszeripari szabályozás szerint biztonságosan fogyaszthatóak, amennyiben nem visszük túlzásba ezeknek a mennyiségét. Igaz, elnyomják az élelmiszerek ízbéli hibáit így túlfogyasztásra ingerelhetnek, viszont csak az arra érzékenyeknél válthat ki allergiás reakciót.

Alumni Akadémia 2024

Az aszpartám valójában ugyanolyan veszélyes az egészségünkre, mint a savanyú uborka. (Vagyis semennyire, ha mértékkel fogyasztjuk, ez a kulcsa!)

A nyírfacukornak nincs köze a nyírfához, a kukoricacsövet tekintheti "felmenőjének". Nem minden E-számtól kell rettegnünk, csak fontos tisztában lenni a jelentésükkel. Ehhez nyújt segítséget a NÉBIH E-szám keresője, ahol például megtalálhatjuk, hogy az E-200 a C-vitamint takarja. Nem minden külföldről érkező és drága superfood éri meg igazán az árát, hiszen sok, hazánkban is termő alternatíva érhető el. Például az egzotikus és népszerű chia mag helyett ropogtassunk magyar diót, ugyanazt a hatást érjük el vele.

A kókuszzsírtól bizony nem fogunk lefogyni.

Egy olajban jól átsütött édesburgonya semmivel sem egészségtudatosabb választás az olcsóbb rokonánál, a sima krumplinál.

 

2023. november 23. Kávékóstoló a Starbucks jóvoltából

100 regisztrált alumni vehetett részt Szemmelróth Cynthia, a Pécsi Tudományegyetem alumnájának Bevezetés a kávé világába című előadásán, melyen a kávé történetével, a Starbucks által képviselt fenntartható kávétermesztéssel, és természetesen finom kávékkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

További részletek az univpecs.com-on

Beszámoló a kávékóstolóról

Galéria

2022. szeptember 29. Bőhm Kornél: Szó/Mágia, manipuláció

Bőhm Kornél: Szó/Mágia, manipuláció »

Beszámoló az univpecs.com-on »

Képgaléria »

 

 

2023. április 20. Tanár vagyok! És? – interaktív könyvbemutató Jocó bácsival - Őszinte vallomás pedagógiai felhanggal

 

 

Tervezett alumni események

A PTE-s alumni népes táborát továbbra sem hagyja alma materük program nélkül. Jövőbeli workshopjainkat ezen a linken követhetik nyomon.