"Az ország legszebb campusa!"

szep

05

Beküldte
admin

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyát, melyhez a forrást a Modern Városok Program biztosította. Az ünnepségre szeptember 5-én, vasárnap került sor.

A nagymúltú pécsi orvoskar főépülete egy új, 12.000 m2-es szárnnyal bővült, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára.

Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként több mint 30 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása volt. A célok megvalósításából a PTE Általános Orvostudományi Kara jelentős mértékben vette ki a részét, hiszen az Egyetem valamivel több, mint ötezer külföldi hallgatójából megközelítőleg minden második ezen a karon tanul.

“Mindent kihoztunk a Modern Városok Program révén kapott közel 30 milliárd Forintból, de nem volt egyszerű.”

- mondta Miseta Attila, a PTE rektora, aki felidézte a források megszerzésének és felhasználásának útját is, köszönetet mondva mindenkinek, aki részt vett a folyamatban.

"A bejárás során látni fogják, ezt a gyönyörű és a 21. századi követelményeknek mindenben megfelelő campust. Nagyon büszke vagyok, de sok feladatunk van még, újabb projektek, melyekhez részben a forrásokat már még kapta az egyetem.” A nemrég lezajlott modellváltást is említette, mely kapcsán az adódó lehetőségek kihasználását tartja  a legfontosabbnak.

A PTE közelgő centenáriumi ünnepségét emelte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az ország 1920-as évekbeli újjáépítésével állította párhuzamba a Modern Városok Program révén megvalósult pécsi fejlesztést. A Pozsonyból Pécsre költözött  egyetemmel az újraalalapítás sikerrel járt.

Gulyás Gergely Magyarország Kormányának nevében köszönetet mondott a Pécsi Tudományegyetemnek a koronavírus-járvány elleni munkájáért, és külön kiemelte azt a több mint kétezer PTE-s hallgatót, akik tanulmányaik mellett küzdöttek a járvány ellen. Arhimédesz szerint elég egy fix pont, és ki lehet mozdítani a sarkából a világot. A PTE a tudomány és innováció dél-dunántúli központja. Ennek révén pedig Gulyás Gergely szerint:

"A Pécsi Tudományegyetem az egyik fix pont, mely révén kimozdulhat a régió."

Azt is leszögezte: a mai nap nem a folyamat vége, hanem a kezdete, mely hozzájárul majd Pécs és a régió sikereihez.

Az elmúlt hat évben zajlott gazdaságélénkítésnek köszönhetően hatalmas lépéseket lehetett tenni, a mai nap pedig mérföldkő ugyan, de egyben egy új út első stációja is. - mondta el Hoppál Péter országgyűlési képviselő, utalva arra, hogy az új tömb  szomszédságában már épül a fogászati tömb. "Ezen a programon az egész régió nyerni fog."- hangsúlyozta a képviselő.

Decsi István, a PTE kancellárja, egyben az Univeristas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának tagja leszögezte: a 2015-ben indult Modern Városok Program mottója megvalósult:

a PTE valóban jövő kapujává lett.

Beszédében kitért arra is, milyen lehetőséget rejt az új működési forma, hiszen a modellváltás is hozzájárul majd ahhoz, hogy az egyetem életében új fejezet kezdődjék.

Az ünnepélyes szalagátvágási ceremónia után Nyitrai Miklós professzor, az orvoskar dékánja mondott beszédet. "Joggal érhet az elfogultság vádja, de 

meggyőződésem, hogy Magyarország legszebb campusán vagyunk.”

Mindenkinek megköszönte a segítséget, és hangsúlyozta: “A célunk az, hogy ezt a közösséget tovább fejlesszük.”

Az érdeklődőket Sillye Imre főmérnök vezette körbe. Az új épületszárny háromfelé osztható, a 

a nemzeti piros-fehér-zöld

épületrészekben modern, a hibrid oktatásra is alkalmas előadók, és modern felszerelésű laborok várják az orvostanhallgatókat. A fejlesztésnek köszönhetően 40 %-kal bővültek a kar oktatásra és kutatásra szánt terei. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, és immár a legmodernebb orvosi csúcstechnológia biztosítja a képzés hátterét.

A régi elméleti tömbből négy intézet költözik át az új szárnyba. Globálisan tekintve nem új a műfaj, mégis a szintenkénti ún. „open lab” (nyitott terek) architektúra, és az épület kialakítása funkcióját tekintve nóvumnak számít. Emellett megújult a 10.000 m2-es park is az épületszárny szomszédságában, amely növényeivel, korszerű burkolatrendszerével és köztéri bútoraival, mesterséges tavával csodálatos közösségi teret biztosít a hallgatók számára. Elsősorban az oktatók, kutatók számára jó hír, hogy 254 új parkolóhelyet alakítottak ki a parkolási nehézségek enyhítése érdekében. A hallgatók közül nagyon sokan kerékpáron közlekednek a városban, nem véletlen, hogy 160 új biciklis tárolóhely is létesült.

Az orvostudományi campus története Pécsett az 1950-es években kezdődött, ekkor kezdődött az oktatás az egykori Hadapródiskolában. A 80-as években indult az angol nyelvű orvosképzés, 2004-ben a német nyelvű, 2006-ban az angol nyelvű fogorvos-, míg 2009-ben az angol nyelvű gyógyszerészeti képzés jelent meg az egyetem portfoliójában. Tény, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett az idegennyelvű képzésben részt vevő hallgatók száma, és a nemzetközi tendencia azt mutatja, hogy

a magyar orvosképzés iránti igény tovább nőhet a következő években.