Narrativitás és zenei megértés

jún

06

Beküldte
admin

Június 5-én a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának szekszárdi campusán mutatták be Bogányi Gergely zongoraművész és Szécsi Gábor professzor közös, Narrativitás és zenei megértés című könyvét.

A nagy sikerű rendezvényen a világhírű zongoraművész és az ismert kommunikációkutató professzor a kötet megjelenésének előzményeiről, közös kutatásaikról meséltek az érdeklődőknek. Szécsi Gábor professzor kiemelte, a kötet elsődleges célja, hogy rávilágítsanak arra, hogy

a filozófiai, nyelvészeti és pszichológiai modellek milyen adalékokkal szolgálhatnak a zenei megértés folyamatának megértéséhez és ezáltal a kérdéskört érintő esztétikai, zeneelméleti gondolatkísérletek a továbbgondolásához.

Bogányi Gergely arra hívta fel figyelmet, hogy a zenei példákkal gazdagon illusztrált kötet célja fentieken túl egy, a zenei megértés alapjait megvilágító zeneelméleti modell fogalmi kereteinek meghatározása.
A szerzők elemzéseik során annak az általános feltevésnek az igazolására vállalkoztak, hogy

a zeneművek olyan értelmezési szinteket jelenítenek meg, amelyek személyes asszociációk kereteiként működő befogadói történetekkel összekapcsolódva válnak a művek értelmezésének alapjaivá.

Bogányi Gergely és Szécsi Gábor egyaránt hangsúlyozta, hogy a kötetben bemutatott elemzések eredményei jól hasznosíthatók lehetnek például zenepedagógiában, vagy a zenei megértés kérdéskörét érintő pszichológiai kutatásokban.