A PTE stratégiája

okt

20

Beküldte
admin

Bemutatta átfogó fejlesztési stratégiáját a Pécsi Tudományegyetem. Magyarország első egyetemének vezetése október 20-án sajtótájékoztató keretében jelentette be az intézmény 2023 és 2030 közötti időszakra kitűzött céljait.

A kutatás, a tudomány, az egészségügy és a művészet területén is meghatározó szerepvállalást tűzött ki célul a Pécsi Tudományegyetem, támogatva Magyarország és az Európai Unió fejlődését. A stratégia a 2030-ig tartó időszakra jelöli ki mindazon irányokat, amelyeket a PTE a fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány egyetértésével, a karok és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetésével folytatott szakmai egyeztetések során meghatározott az intézmény fejlesztési céljait érintően.


 „Nagy öröm, hogy eljutott oda a Pécsi Tudományegyetem, hogy van egy kész stratégiája, egy olyan komplex programja, ami megalapozza az egyetem jövőjét” – mondta el dr. Bódis József, az UQA elnöke. Hozzátette: „Tavaly júniusban adtuk át a kuratórium stratégiai tervét  a Szenátusnak. A mára kialakított intézményi stratégia és az UQA stratégiája koherens rendben fog tudni együtt haladni.” Az UQA elnöke rámutatott:

a kuratórium stratégiája két fő irányt határoztott meg, a fenntarthatóságot és a kiválóságot a biotechnológiában.

„Utóbbit sok kritika érte, de meggyőződésünk, hogy olyan meghatározó elem tud lenni, melyhez az egyetem minden egysége csatlakozni tud. Gratulálok, egyben azt remélem, a karok, intézmények, hallgatók, regionális partnerek hamar megtalálják a stratégiában számukra fontos pontokat, melyek révén saját fejlődésükhöz és a egyetem fejlődéséhez is hozzá tudnak járulni.”

„Miért van szükség stratégiára?” – tette fel a retorikai kérdést dr. Betlehem József stratégiai rektorhelyettes. „Sokféle kihívás érte a Pécsi Tudományegyetemet az elmúlt időszakban, és ezekere tekintettel a korábban is létező stratégiánkat olyan újfajta rendező elv szerint alakítjuk, ami nagyobb hatékonyságot biztosít 2030-ig” – hangsúlyozta dr. Betlehem József. Azt is hangsúlyozta: „Fontos, hogy mindenki ismerje és értse ezt a dokumentumot, hiszen a végrehajtás közös feladatunk lesz.”

Az UQA által meghatározott két célt egy harmadikkal egészítette ki a maga számára a PTE, ez pedig az adattudomány, melyet egyebek között a döntéselőkészítésben is erőteljesebben használni tervez az egyetem.

„A stratégiánk minden elemében van megújulás, ezeknek kimunkálásába bevontuk a karokat, intézeteket, különböző egységeket. Intenzív, szerves fejlesztési munka után került a Szenátus elé. A következő lépés a végrehajtás, a rendszert a következő hetekben hozzuk mozgásba” – húzta alá dr. Betlehem József.

A PTE elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, éppen ezért csatlakozott Pécs városához a 100 város misszió megvalósításához, így például a klímasemlegesség elérése érdekében élen jár a környezeti terhelés csökkentésében, az erőforrások hatékonyabb felhasználásában, és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A PTE Magyarország legzöldebb egyetemeként a megújuló energiák kutatásaival, a hidrogén-felhasználás lehetőségeinek tágításával a jövő fenntarthatóbbá tételéhez járul hozzá.
A PTE célja, hogy a biotechnológiai kutatásokban élen járjon, és olyan új ismereteket és technológiákat fejlesszen ki, amelyek hozzájárulnak a világ jobbá tételéhez. A virológiai kutatások, a genetikai szekvenálás egyik hazai és nemzetközi fellegváraként alapozza meg a fejlődési irányokat. A PTE kiemelkedő színvonalú biotechnológiai tudományos tevékenysége, az alkalmazott ún. smart technológiák, a bionikai kutatások mind hozzájárulnak Magyarország és a világ fejlődéséhez.
A PTE a hallgatói szolgáltatásminőség további fejlesztéséhez adattudományi eszközök, illetve a mesterséges intelligencia használatára épít. Az adatvezérelt működés lehetővé teszi olyan kutatási és innovációs keretek megalkotását, amelyek a PTE hazai és nemzetközi elismertségéhez is jelentősen hozzájárulnak. Az adat alapú gondolkodás, az adatok megfelelő gyűjtése, elemzése és hasznosítása mind a tájékozódás, mind a fejlesztések terén rendkívül fontos alapja a jövő sikeres építésének.

Az egyetem stratégiai célrendszerét az oktatási-képzési, kutatás-fejlesztési-innovációs, egészségügyi ellátási, valamint az ún. harmadik missziós dimenzió alkotja. Utóbbi alatt az egyetem a társadalmi felelősségvállalás részeként a dél-dunántúli régió, az ország, valamint a kelet-közép-európai és a nyugat-balkáni térség lakossága számára nyújtott, többi dimenzión kívül eső szolgáltatásokat, segítő tevékenységeket érti.

Az intézmény jövőképét a stratégia úgy fogalmazza meg, hogy a Pécsi Tudományegyetem a jövőben regionális szinten vezető, országos szinten meghatározó, nemzetközi szinten mértékadó szereplővé kíván válni.

A stratégia részletei ezen a linken érhetők el: https://adminisztracio.pte.hu/egyetemi_strategia