Szakvédőnő mesterképzés

feb

01

Beküldte
admin

A PTE ETK Szombathelyi szakképzési központjában szeptembertől indul a szakvédőnő mesterképzés, Karamánné Dr. Pakai Annamária, szakfelelőssel beszélgettünk.

 

Mi a célja a szakvédőnői képzésnek?
Hogy felkészítsük a védőnőket különböző színterű ellátásra, így képessé válnak arra, hogy részt tudjanak venni az egészségügyi ellátás megelőzési, gondozási feladataiban, valamint mentálhigiénés ellátásában is, de a közoktatási intézmények prevenciós munkájának támogatására is alkalmasak lesznek. A képzés során hangsúlyt fektetünk arra, hogy a speciális igényű csoportok gondozása és az ifjúságvédelem is fontos szerepet kaphat majd az egészségügyben.

Hogy épül fel a képzés?
Az első félév az alapozó képzés, majd négy specializáció közül lehet választani: a kórházi, a területi szakvédőnő, ifjúsági és a család és nővédelmi szakvédőnő közül. A fő tantárgyi csoportjainkkal mindenkinek meg kell ismerkedni, az alapozó egészségtudományok, társadalom és bölcsésztudományok, jogtudományok, elméleti és klinikai orvos és egészségtudományok, de talán a legfontosabb a szakvédőnői módszertani ismeretek témakörei.

Kiket várnak a képzésre?
A főiskolai végzettségű védőnőket, de emellett kórházi szakvédőnő specializációra főiskolai végzettségű szülésznőket is.

Hol lehet elhelyezkedni ilyen végzettséggel?
Az oktatói, kutatói, egészségügyi intézményekben. Az okleveles szakvédőnőknek a népegészségügy, illetve a tudományos felmérésekben való aktív részvétel is fontos feladat lehet a közeljövőben.

Ha végeztek önöknél a hallgatók, van még lehetőségük a továbbképzésre?
Természetesen, a PTE ETK Doktori iskolájába is jelentkezhetnek a nálunk végzettek. 2006 óta számos témakörben neves témavezetők segítségével kutathatnak a védőnők is. A szakma szépsége az, hogyha a magasan képzett, speciális, interdiszciplináris ismeretekkel rendelkező szakember képes segíteni a családok, egyének egészségvédelmét, integráló szerepet tölthetnek be az egészségügyi rendszerben. A végzettek – tudásuktól, személyes attitűdjüktől függően – képesek lesznek az védőnőoktatói feladatok ellátásra is, akár ez is inspirálhat valakit a továbbtanulásra. Sokan elhivatottak a védőnői pálya iránt, és nyitottak arra, hogy a védőnői szerepkört korszerűbb módon végezzék, képesek kutatni, maguk is részt kívánnak venni a tudományos vizsgálatokban, s elhivatottságot éreznek a szakmai tudásuk megosztásában.

Mennyivel piacképesebb egy ilyen diploma?
A magas szintű szakmai kompetencia, a korszerű ismeretek bővítése ma már elvárás a védőnőkkel szemben is.

A védőnők a női életciklus valamennyi szakaszában  ott vannak támogatják, védik a lányok, a nők, a  várandós anyák, a kismamák egészségét. Jelen vannak a családok életében, az óvodák, iskolák mindennapjaiban nyitott szemmel, szakmai tudással felvértezve figyelnek az apróbb jelekre, a fejlődésben, a szociális körülményekben bekövetkező eltérésekre, szűrővizsgálatokat végeznek, tanácsot adnak, felvilágosítanak, egészégre nevelnek, de szerepet vállalnak a Családvédelmi Szolgálat munkájában is.

Emellett nagyon bízom abban is, hogy a végzett hallgatók közül kerülnek ki olyan kollégák is, akik felelőségteljesen, elhivatottan bekapcsolódnak a védőnőképzés elméleti és gyakorlati oktatásába, de örömmel várom a közös kutatómunkákat, a különböző pályázatokban való részvételt is.