Új minőségirányítási rendszer a PTE-n

jún

05

Beküldte
admin

Minőségirányítási Rendszert vezettek be a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban, melynek elsődleges célja, hogy a kutatóközpont igazolni tudja mind a partneri, mind a jogszabályi, és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelését. Az ISO 9001 tanúsítvány megszerzését hosszú évek munkája előzte meg, a jövőben hozzájárul a kiválóság növeléséhez, a vevői elégedettséghez és a kutatóközpont eredményességéhez.

A Szentágothai János Kutatóközpont vezetőségében 2020-ban merült fel az igény egy minőségirányítási rendszer bevezetésére, amellyel a kutatóközpont nemcsak a kiválóság, de a minőség iránti elköteleződését is megmutathatja. Az ISO 9001 európai szabvány, melynek célja a partnerek elégedettségének növelése azáltal, hogy egy folyamatszemléletű rendszerben működve biztosítja a folyamatos fejlődést, hatékonyságot és ellenőrizhetőséget.

Hosszú évek munkájának az eredménye az a minőségirányítási rendszer, melyet 2023-ban vezettek be a Szentágothai János Kutatóközpontban (SZKK), és amelynek tanúsítására 2024 áprilisában került sor. Az ISO 9001 tanúsítványt Szabó Mirtill, a Certunion Hungary Tanúsító Kft. ügyvezetője adta át ünnepélyes keretek között június 5-én dr. Czéh Boldizsárnak,  a SZKK elnökének.
„A mai nap mérföldkő a Szentágothai Kutatóközpont történetében, hiszen ez a tanúsítvány, a garancia és a bizonyíték arra, hogy magas színvonalú munkát végzünk és elkötelezettek vagyunk abban, hogy megfeleljünk a legmagasabb szintű minőségirányítási rendszernek, hogy partnereink számára kiemelkedően színvonalas szolgáltatásokat nyújtsunk. Ugyanakkor garancia arra is, hogy nemzetközi szinten versenyképesek vagyunk” – mondta a kutatóközpont elnöke.

Szabó Mirtill kiemelte a kutatóközpont kiváló menedzsmentjét, elkötelezett kollégáit, akik kitartó munkája nélkül az SZKK minőségirányítási rendszere nem működhetne. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a minőség szinten tartása, majd növelése, az újabb tanúsítványok megszerzése további tudományos és kormányzati támogatásokat tesz szükségessé.
„A Szentágothai Kutatóközpont célja továbbra is az, hogy egy olyan otthont biztosítson mind a helyi, mind a külsős kutató szervezeteknek, amely egy rendezett, rendszerezett kutatói keretrendszert biztosít a különböző kutatócsoportok számára” –  húzta alá az ügyvezető.

Az eseményen részt vett a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Miseta Attila is, aki úgy fogalmazott: „amióta működik az Európa-szintű akkreditáció, az határozott pluszt, egy fegyelmezett minőségbiztosítási rendszert jelent számunkra, mellyel a Szentágothai János Kutatóközpont valós és elvárt értéknek tesz eleget.”

A Szentágothai János Kutatóközpont elkötelezett akadémiai és ipari partnerei irányában egyaránt, a kiváló tudományos eredmények elérése mellett pedig célja a magas színvonalú szolgáltatás nyújtása is. Fentiek mentén három fő folyamatot határozott meg, melyekre alkalmazza minőségirányítási rendszerét: orvosbiológiai és az ahhoz kapcsolódó élő- és élettelen természettudományos kutatások, valamint a kutatóközpont core facilitásai és kapacitásainak hasznosítása.
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő BSL-4 szintű, Közép-Kelet Európában egyedülálló Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja a tudományos életben élenjáró, pótolhatatlan és kiemelkedő munkáját idén PTE Innovációs Nívódíjjal is elismerték.