Újabb nyári egyetemek a PTE-n

júl

13

Beküldte
admin

A közelmúltban újabb két online nyári egyetem vette kezdetét a Pécs Summer School program keretein belül a Pécsi Tudományegyetemen, a Nemzetközi Igazgatóság szervezésében.

A Jog és Technológia című két hetes virtuális nyári egyetem a European Digital UniverCity (EDUC) európai egyetemi szövetség hallgatói számára kerül megrendezésre. Az akadémiai programot az Állam- és Jogtudományi Kar biztosítja. A 25 résztvevő a szervezet olasz, francia, német és cseh partneregyetemein, valamint a PTE-n folytat tanulmányokat. A kurzus innovatív szemszögből mutatja be a technológiai fejlődés jogi aspektusait és aktuális kérdéseit. A témák között szerepel az adatvédelmi jog és a mesterséges intelligencia szabályozásának bonyolult kérdésköre is. Összesen 17 oktató vesz részt a szakmai program lebonyolításában, az ÁJK oktatói mellett magyar, cseh és francia vendégelőadók is gazdagítják a programot. Az EDUC szövetség egyik kiemelt célja minél több rövid ciklusú közös képzést biztosítani a partneregyetemek hallgatói számára.

Idén harmadik ízben kerül megrendezésre a Magyarország kulturális öröksége című online nyári egyetem a Tempus Közalapítvány támogatásával. Az 50 hallgató 11 ország 25 egyeteméről kapcsolódik be a programba. A török, orosz, albán, francia, német, ukrán, görög, lengyel, szlovén, kínai és osztrák hallgatók számára az akadémiai programot a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar biztosítja. A résztvevők megismerkednek Magyarország történelmével, kultúrájával, népzenéjével, gasztronómiájával, illetve részt vesznek virtuális múzeumlátogatáson. A program részét képezi egy online főzőtanfolyam is, ahol a gulyásleves elkészítését sajátítják el a hallgatók. Az előző évek sikereit bizonyítja, hogy az idei évben többszörösére növekedett e programra jelentkező hallgatók száma.

A tanórák mellett a nyári egyetemek hallgatói online városnézésen is részt vesznek. Esténként pedig magyar mentorhallgatók szerveznek számukra közösségi programokat a virtuális térben és biztosítják azt, hogy noha fizikailag nem találkoznak egymással, igazi hallgatói közösségek alakuljanak ki. Ennek szellemében kerül megrendezésre mindkét kurzus során az Interkulturális Est (ahol a külföldi résztvevők a PTE hallgatóival közösen mutatják be egymásnak a saját kultúrájukat, ételeiket, népviseletüket, zenéiket), valamint a Kvíz Est, a Zenei Est és a Játékok Estje.

A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre egyre nagyobb számú nyári egyetem kerüljön megrendezésre a Pécsi Tudományegyetemen. Fő cél volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár megtöltése növekvő számú, nemzetközi nyári egyetemi programmal, különböző tématerületeken. Az akadémiai programokat a PTE karai biztosítják, míg a nyári programok teljes körű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság végzi. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.

Az elmúlt öt év során a Nemzetközi Igazgatóság által 30 nyári egyetem került megszervezésre. A résztvevők száma összesen 800 fő, akik 70 országból, 4 kontinensről érkeztek. A képzésben résztvevő oktatók száma 200 fő.

Idén nyáron a koronavírus helyzetre való reagálásként a Pécs Summer School program keretén belül 6 kurzus kerül megrendezésre online formában.