3 gyémánt és még egy kis csillogás

feb

09

Beküldte
admin

Három Marketing Gyémánt Díjat kapott a Pécsi Tudományegyetem a Magyar Marketing Szövetség döntése alapján, február 7-én. A 4. Irány a PTE! Kultúrfeszt rendezvény és eseményalapú aktivációk kategóriában, a technológiai megoldások közül az IWASTHR rendezvény platform, a Study Abroad program pedig a tudatos márkaépítés kategóriában bizonyult országos szinten a legjobbnak.

A PTE nem először nyer el hasonló szakmai elismeréseket: a Nemzetközi Igazgatóság International Seasons rendezvénysorozata és a Pécs Summer School Programja (utóbbi kétszer!), a Kapcsolati Igazgatóság Kultúrfesztjének weboldala, valamint a hazai beiskolázás 2022-es közösségimédia kampánya érdemelt korábban gyémántot. További büszkeségre ad okot, hogy az eseményen az is kiderült: Pécs város megújult arculatát is díjazták, melynek alapjai a PTE Művészeti Kar hallgatóihoz kötődnek. Mindemellett pedig a Ferling Kft. gondozásában lévő Irány a PTE! Kultúrfeszt továbbfejlesztett oldala különdíjat ért el rendezvény kategóriában az Év Honlapja versenyen.

Tudatos márkaépítés a felsőoktatásban – A Study Abroad program
A díjjal a study abroad programra vonatkozó márkaépítő tevékenységet ismerték el, azt az egyéni módszert, melynek segítségével a Nemzetközi Igazgatóság a Karokkal együttműködve egy merőben új felsőoktatási terméket tudott sikeresen bevezetni a nemzetközi felsőoktatási piacokon.

„A study abroad program egy olyan rövid ciklusú képzés, melynek során a tengerentúli hallgatók egy szemesztert vagy akár egy tanévet töltenek a PTE-n, és ezért tandíjat fizetnek. A study abroad programot 2016-ban fejlesztette ki a Nemzetközi Igazgatóság az amerikai piaci igényekre reagálva. A program olyannyira újdonság a magyar felsőoktatási piacon, hogy egyelőre magyar elnevezése sincs.

Összesen két magyar egyetem kínálja ezt a speciális képzési programot, ezen belül is a PTE ajánlja legtöbb képzési területet. A program megvalósítása során a Nemzetközi Igazgatóság évek óta hatékonyan együttműködik a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, a Közgazdaságtudományi, a Természettudományi, a Művészeti, az Állam és Jogtudományi, a Műszaki és Informatikai, valamint az Egészségtudományi Karral” – tájékoztatott dr. Pozsgai Gyöngyi, a Study Abroad és Nyári Egyetem Irodájának vezetője.

Az elmúlt évek során a programot az amerikai felsőoktatási piac mellett sikerült kiterjeszteni a japán, indiai és mexikói piacokra is, továbbá sikerült bekerülni az indonéz kiválósági ösztöndíj programba és onnan a világon az egyik legnagyobb hallgatói csoportot fogadni. A study abroad programban résztvevő hallgatók számos esetben olyannyira elégedettek a PTE- vel, hogy a rész tanulmányokat követően teljes diplomaprogramra is beiratkoznak a Pécsi Tudományegyetemre.
A study abroad programban kínált hallgatói szolgáltatások száma folyamatosan bővül. A hallgatói igényekre reagálva a közelmúltban a study abroad hallgatók számára számos új tanórán kívüli lehetőség került bevezetésre, úgymint a közösségi munka, önkéntesség és a szakmai gyakorlati lehetőség. A programban résztvevő küldő egyetemek száma is folyamatosan emelkedik.

Rendezvények és eseményalapú aktivációk: 4. Irány a PTE! Kultúrfeszt
„Az Irány a PTE! Kultúrfeszt rendezvény célja, hogy információkkal, élményekkel és tapasztalatokkal segítse a felvételi előtt állókat az egyetemválasztásban, ezzel támogatva a Pécsi Tudományegyetem toborzási tevékenységét. A 2023-as koncepció során

nem csak egy nagyon sikeres rendezvény-kommunikációs kampányt, hanem egy intenzív branding kampányt is megvalósítottunk.

A kampány során a MarkCon Kft-vel dolgoztunk együtt, akik nemcsak a koncepciónak voltak a lelke, hanem a teljes kivitelezésben együttműködtek a PTE-s csapattal. Mellettük pedig természetesen minden PTE-s kar és egység munkájára szükség volt, hogy a színvonalas esemény megvalósuhasson.” – tájékoztat dr. Hegedüs Réka, a PTE Kapcsolati Igazgatóság Hazai Beiskolázási Marketing Iroda vezetője.
Az egyetemválasztás többszintű döntési folyamat, ezért a sikeres kommunikáció jegyében minden csatorna és a kampány minden kommunikációs eleme egyszerre szolgálta az akvizíciós és toborzási célokat, tekintettel a célcsoport egyedi összetételére is.

A kampány működésének alapjait a klasszikus fesztiválkommunikációra építették. Fontos volt, hogy egy markáns, minden mástól különböző, fiatalos arculat egységes, koherens keretet adjon a kampánynak. Olyan layout-ot terveztek, amely az iskolai plakáttól a TikTok videók outro-jáig azonosítani képes a kampány elemeit. Ez jelentős mértékben hozzájárult a kommunikáció hatékonyságához is, mivel bárhol találkozott a célközönség a tartalmakkal, azonnal felismerték és értették annak mögöttes tartalmát. Ez a koncepció nem csupán a kommunikációt, hanem az esemény egészét körbeölelte, megteremtve ezzel az összhangot a kampány és a rendezvény között. A pozitív és következetes üzenetek együttesen segítették a célközönség érdeklődésének felkeltését.
Az előzetesen kidolgozott erős stratégia és az agilis végrehajtás együttesen tették lehetővé egyebek között az alábbi eredményeket: 3.782 látogató az 4. Irány a PTE! Kultúrfeszten, kb. 20.000 új felhasználó a fesztiválhonlapon a kampány 3 hónapos időszakában.

4. Irány a PTE! Kultúrfeszt! IWASTHR rendezvény platform
„Az élő rendezvény hatékony lebonyolítása érdekében szükség volt egy platformra, ahol egységesen lehet kezelni a regisztrációkat és programbeosztásokat, az azokon belüli további jelentkezéseket” – osztja meg dr. Hegedüs Réka, a PTE Kapcsolati Igazgatóság Hazai Beiskolázási Marketing Iroda vezetője. Hozzáteszi: „Így született meg a PTE MIK fejlesztésében az iWASTHR platform felhő alapú szolgáltatásrendszer, melyhez tartozik telefonos applikáció, mind Android, mint IOS operációs rendszerre, valamint böngészőből elérhető regisztrációs és tájékoztató felület.”
Az applikáció megkönnyíti a látogatók érdeklődésének nyomon követését és pontos statisztikát ad tevékenységeikről, a résztvevők pedig magabiztosan élvezhetik a különböző programokat a telefonos applikáció segítségével, valamint a rendezvény látogatásának személyes naplóját igazolásként letölthetik saját maguk számára.
A tervezési és programozói folyamat 2023 nyarán kezdődött el és egészen a rendezvény napjáig tartott (október 27.).

Az igények és elvárások csoportját a PTE Hazai Beiskolázási Marketing Iroda munkatársai határozták meg, majd a programozói munkát a PTE Műszaki és Informatikai Kar munkatársai és hallgatói végezték. A platform a fejlesztés során az ellenőrzéseknek és az igények finomhangolásának köszönhetően vált egyre felhasználóbarátabbá. A rendezvényre előzetesen az iWASTHR felületen keresztül több, mint 2200 fő regisztrált, az applikációt bemutató kreatívok összességében több, mint 1,5 M megtekintést értek el.

A tervezésében és fejlesztésében fontos szempont volt, hogy a jövőben ez egy általános, a PTE életébe szervesen, széleskörűen beépíthető szolgáltatásként jelenhessen meg. A platform több modulból épül fel a felhasználók szerepkörei alapján.