50 ország egy közös nyelven a PTE kiadásában

szep

14

Beküldte
admin

Az első nemzetközi szakácskönyv nagy sikere után a Pécsi Tudományegyetem munkatársai megálmodták és valóra váltották a folytatást. Az új kötetet egy ízelítő menüsor kíséretében szeptember 14-én a pécsi Trafikban mutatták be.

Az első 2019-ben kiadott PTE nemzetközi szakácskönyv, az „50 ÉTEL A NAGYVILÁGBÓL - 50 DELICACIES ON EARTH” után megtervezték, elkészítették és már be is mutatták a folytatást. A receptkönyvsorozat új kötete az „ÚJABB 50 ÉTEL A NAGYVILÁGBÓL - NEXT 50 DELICACIES ON EARTH” címet kapta és elsősorban levesekre, salátákra és desszertekre fókuszál, ugyanakkor

a cél nem változott: megismerni a több, mint 130 országból Pécsre érkező tanuló hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.


A kötet szerkesztői ismét receptversenyt hirdettek a PTE mintegy 5.000 külföldi és 17.000 magyar hallgatója között, ezúttal azonban kizárólag a fenti kategóriákra koncentrálva, majd összegyűjtötték azt az 50 receptet, melyek végül helyet kaptak a kiadványban.
dr. Miseta Attila, az egyetem rektora a kiadvány kapcsán elmondta: „Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második „egyetemi szakácskönyv” a Centenárium évében jelenik meg: éppen 100 évvel ezelőttre datáljuk a modern felsőoktatás kezdetét Pécsett. Hazánk minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyeteme méltán büszke arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, az itt élő városlakókat” – hangsúlyozta a rektor.

„2019-ben egy olyan szakácskönyv született meg a Pécsi Tudományegyetemen, amely megmutatta, hogy magának a nemzetköziesítési folyamatnak mennyire esszenciális része,

hogy a különböző kultúrák találkozhassanak, a lehető legkönnyedebb módon akkor, amikor egy asztalhoz ülünk, egymás ételeit, ételkulturáit jobban megismerjük, eszmét cserélünk ezen ételek felett

miközben fogyasztjuk őket, és még közelebb kerülünk egymáshoz.” – mondta dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóság igazgatója.
Dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános- és Orvostudományi Kar dékánja szerint „A könyv sikerességének egyik kulcsa annak a minősége, amit megmutatunk benne, amihez szükség volt arra, hogy Lokodi Ákos séf elkészítse ezeket az ételeket, a hallgatókkal folyamatosan együttműködve, konzultálva, illetve, hogy Kalmár Lajos fényképész éles, pontos képeket készítsen ezekről.

A könyveknek számomra szimbolikus jelentőségük is van, tükrözik azt a sokszínű hallgatói, és reméljük, idővel oktatói közösséget, ami a Pécsi Tudományegyetemet jellemzi.”Berta Anikó, a könyv ötletgazdája elmondta, a receptkönyv gondolata a nemzetközi hallgatók kedves gesztusa nyomán fogalmazódott meg benne. Mikor képzéseik végeztével a diákok elhagyták az egyetemet, megajándékozták őt az International Evening-en elkészített ételeik receptjeivel, mert tudták, hogy rendezőként az esemény sűrű teendői között sosem volt lehetősége megkóstolni azokat. A receptpályázat kapcsán azt mondta „nagyon könnyű dolgunk volt, a hallgatók örömmel küldtek recepteket, válogatnunk is kellett bőven.”
Kalmár Lajos, a szakácskönyv fotósa

megosztott néhány kulisszatitkot is

a jelenlévőkkel: „A könyv kellékei között szerepelt közel 150 olyan egyedileg erre az alkalomra gyártott kerámia, amit kifejezetten számunkra gyártottak kézzel Tirolban.”
A hallgatók receptjeiket Lokodi Ákos séf segítségével készítették el a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karának tankonyháján. „A legnagyobb kihívás amellett, hogy a recepteket annyi idő alatt tudjuk elkészíteni, amennyi idő rendelkezésünkre állt, az az összervezés volt. Akadtak olyan ételek, ahol a kóstolás is kihívást jelentett, mert azok messze állnak például a ízlésvilágunktól, a látványvilágunktól, vagy az illatvilágunktól.” –  mondta Lokodi séf, majd hozzátette, a projekt egyik legizgalmasabb része maga az együttműködés volt a hallgatókkal: „Volt egy nap, amikor főzés közben felnéztem, és arra gondoltam, itt vagyunk hatan öt különböző földrészről, mégis van egy fantasztikus közös nyelvünk: az ételek!"
A rendezvényen egy, a szakácskönyvből összeállított, négy fogásból álló menüsorral vendégelték meg a meghívottakat, a gasztronómiai ízélményt a Pécsi Egyetemi Borbirtok borai tették teljessé.

A kezdő fogás, Bahtiyar Yildiz, a BTK pszichológia szakos hallgatójának receptje alapján készült török leves, a Yayla Corbasi volt, ezt követte egy mauritiusi céklasaláta, melyet Tanusha Baijnath, az ÁOK tanulója hozott el a résztvevőknek. A főfogás Oliver Zrinyi, az MK mesterszakos hallgatójának hazájából, Észak-Macedóniából érkezett egy húsos pite, eredeti nevén Pastrmajlija formájában. A sort Catarina Vairinhos orvostanhallgató portugál desszertje, a Pastel de nata zárta.

„Nagyon szeretek főzni, ez az egyik hobbim, így mikor megtudtam, hogy van ez a lehetőség, azt gondoltam, muszáj élnem vele. Mivel

a desszertek az egyik szenvedélyem,

ezért egy Portugáliára nagyon jellemző édesség receptjével neveztem.” – válaszolta Catarina Vairinhos, mikor arról kérdezték, miért vett részt a receptversenyen.

Tanusha Baijnath-át egy sokkal praktikusabb cél vezérelte, mikor benevezte céklasalátáját:  „Hatodéves orvostanhallgató vagyok és már az első évtől fogva komoly kihívást jelentett, hogy mit főzzek. Mivel tudom, hogy a többi orvostanhallgatónak is nagyon kevés ideje van főzni, mikor hallottam a receptversenyről, úgy gondoltam

jó ötlet lenne benevezni egy gyors és egyszerűen elkészíthető étellel.”

Bahtiyar Yildiz egy olyan levest választott, amit az anyukája gyakran elkészít, nyáron gyakran hidegen is.  „Szerettem volna valami könnyűvel, ugyanakkor finommal részt venni a könyv oldalain. A levesem joghurt alapú, hidegen is fogyasztható, olykor nagy melegben egyszerűen csak megisszuk.” – mondta.

„A húsos pite fő összetevői a kenyér és a hús, mivel Magyarországon

még nem találkoztam vele, de minden alapanyag beszerezhető hozzá,

arra gondoltam, miért ne készíthetném el itt is.”  -– mesélte Oliver Zrinyi.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok fogásokat kísérő borkóstolóján Ipacs Szabó István, a Pécsi Egyetemi Borbirtok főborásza mesélt a bemutatott három borkülönlegességről (PTE Sauvignon Blanc ’22, PTE Universitas Cuvée ’20, PTE Cirfandli késői szüret ’22) a résztvevőknek. A beszélgetéseket Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának vezetője moderálta.
A könyv a Líra bolthálózatában lesz megvásárolható, készítői az olvasásához jó szórakozást, az ételekhez pedig jó étvágyat kívánnak!