Déli ostorfák metszése

ápr

09

Beküldte
admin

Egészségügyi és állapotmegőrzési koronaalakító metszésen esnek át az Ifjúság úti campus/Botanikus Kert területén a sportcsarnokot és japán gyűjteményt körbevevő koros (min. 80–100 éves) déli ostorfa fasorok. A Botanikus Kert dolgozói – külön erre szakosodott arborista szakemberek bevonásával – április 10–12. között tervezik elvégezni a munkálatokat.

„A déli ostorfát hazánkban csak utóbbi néhány évtizedben kezdték el szélesebb körben közterületi növényként alkalmazni, mivel (főleg fiatal korban) fagyérzékeny fafaj.

Ilyen nagyságú és korú állománya a fajnak nem igen van az országban. Ráadásul természetvédelmi területen találhatók, amiből következik, hogy maguk az egyedek is védettek, ezért bemutatásuk és megtartásuk fontos szempont.

Ha közterületen állnának, nagy valószínűséggel ki kellene vágni vagy erősen vissza kellene csonkolni ezeket a növényeket, viszont gyűjteményes kertként és helyi jelentőségű természetvédelmi területként arra törekszünk, hogy az egyedeket biztonságos statikai és egészségi állapotba hozzuk, és minél hosszabb ideig éljenek” – mondta el dr. Wirth Tamás, a Botanikus Kert vezetője. A faállomány állapota kapcsán hozzátette: „Az elmúlt évtizedekben sajnos az egyes egyedek állapota leromlott, életterük beszűkült, különböző mesterséges infrastruktúrák közé szorultak. Ennek ellenére a növények a mai napig életben vannak és szakszerű egészségügyi ápolással az élettartamuk még néhány évtizeddel meghosszabbíthatóvá válik, amit a felkért szakember által elkészített faápolási jegyzőkönyv is alátámaszt.”

A faápolási munkákat a hazai és európai szakembergárda krémje fogja elvégezni, összesen 15 arborista fog egyszerre dolgozni a területen!

A szakembernek fontos tapasztalatszerzés lesz ez, hiszen egy viszonylag ritkán kultivált faj idős, számos különböző faápolási problémát felvonultató egyedein dolgozhatnak majd.

A munkák április 10-én 9.00 órától kezdődnek az Ifjúság úti campuson, a sportcsarnok melletti parkolóban.