„Egy ilyen csapatot vég nélkül támogatni kell!”

már

07

Beküldte
admin

1 milliós adományt kapott a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika gyermektraumatológiai részlege, az összeget 600 ezer forinttal egészítette ki a Visszatérés Alapítvány, s így egy alsóvégtagi rehabilitációhoz segítséget jelentő térdízületi mozgatógépet vásároltak.

„Az alsóvégtagi ízületek sérülése, vagy operációja után használjuk az ilyen eszközöket. A térdízületi mozgatógép meghatározott mozgástartományban folyamatosan képes mozgatni a végtagot, -10 foktól a 120 fokos helyzetet is el tudjuk vele érni, ez hatékony segítséget jelent az olyan szövődmények megelőzésére, mint az ízületi merevség, duzzanat vagy fájdalom. Ráadásul a gép passzívan mozgatja az alsó végtagot, ami azért fontos, mert a legtöbb esetben ilyenkor még nem terhelhető a végtag, de akár csípőről, térdről, vagy a bokaízületről is lehet szó, de emellett természetesen aktív és passzív gyógytornát is végzünk a gyerekekkel,”- mondta Dr. Józsa Gergő, a gyermektraumatológiai részleg vezetője, aki azt is hozzátette, hogy „minden alsóvégtagi törésnél használható a mozgatógép, így hamarabb térhetnek vissza a mindennapi életbe a gyerekek.”

Balogh Ádám és Dr. Józsa Gergő

Az adományozó Balogh Ádámot arról kérdeztük, hogy miért a PTE KK gyermektraumatológiai részlegét választotta. Balogh Ádám elmondta, hogy a kislányuk leesett egy fáról, ők éppen nem tartózkodtak otthon. „Kaptunk egy telefont, hogy járuljunk hozzá egy műtéthez. Azt sem tudtuk ki végzi, miért végzi, mennyire ért hozzá… A Jóisten úgy akarta, hogy Pécsen műtötték meg a lányunkat. Akkor még nem tudtuk, de a lehető legjobb helyen zajlott a műtét. Nagyon pozitív hatással volt ránk, ahogy Józsa doktor és csapata eljárt a műtét közben, és utána a tájékoztatásban, az utógondozásban… Akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy ugyan nem vagyunk helyiek, de ha egy ilyen jó csapat létezik, őket érdemes támogatni. Az adományozásnak ez a műszer az eredménye, de ebben a gesztusban sokkal több rejlik, mint egy gép. Egy ilyen csapatot vég nélkül kell támogatni, nemcsak műszerrel, eszközzel, hanem lehetőség szerint képzésekkel is.”

Az UnivPécs számára egy beteg segítségével bemutatták a mozgatógép működését. „Akár egyedül is tudom használni, nagyon jó érzés” – mondta egy 14 éves beteg, akit hat hete elütött egy autó, ennek következtében eltörött a lába, s az előző napon zajlott egy rehabilitációs műtéte. „Nagyon kényelmes ez a gép! – mondta mosolyogva a beteg - most vagyok rajta először, de ez minden pénzt megér!”