Élethosszig Tartó Tanulás - fotópályázati felhívás

szep

18

Beküldte
admin

Idén ünnepeljük az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának fennállásának 10. évfordulóját, ebből az alkalomból az UNESCO kampányt hirdetett, melynek célja, a tanuló városokban élő élethosszig tartó tanulók mozgósítása. A szeptember 21. és 23. között megrendezett 7. Pécsi Tanuló Város Fesztivál ugyancsak kiemelten foglalkozik a tanulás kortalanságával.

„A fesztivál egyik nagyon fontos üzenete, hogy kortalan, nem a diákoknak szól, nem az iskolásoknak, hanem mindenkinek. Ez a vállalkozás, amelynek keretében a város több, mint 20 éve dolgozik együtt nemzetközi szereplőkkel, egy UNESCO kezdeményezésből nőtte ki magát. 2015-ben az egyetem, illetve Pécs vezetése úgy döntött, hogy csatlakozik az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatához, ezzel együtt a város egy díjat is megpályázott, amit később el is nyert” – mondta dr. Németh Balázs, a PTE BTK egyetemi docense, a Tanuló Város Fesztivál koordinátora.
A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepelte alapításának 650 éves jubileumát, az akkori rektor, Dr. Bódis József azzal a javaslattal fordult Pécs polgármesteréhez, hogy építve a város kulturális, oktatási, tudományos és művészeti értékeire, valamint a pécsi polgárok aktív társadalmi szerepvállalására, sokféle tanulási megnyilvánulására, pályázzák meg az UNESCO által kiírt Global Learning City Award díjat, illetve

nyilvánítsák Pécset „Tanuló Várossá”.


Ez az elnevezés olyan városokra vonatkozik, amelyek a kulturális, oktatási, művészeti és tudományos területeken túlmutatóan a meghatározó kulturális, oktatási, művészeti, valamint gazdasági és társadalmi szereplőkkel partnerségben összekötik a tanulást az aktív állampolgárság, az önkéntes tevékenységek, a környezettudatos magatartás, az „Okos Város” innovációinak fejlesztésével és támogatásával.

A Tanuló Városok Hálózata az egész életen át tartó tanulás gyakorlatát segíti és támogatja a világ városaiban

az egymástól való tanulás ösztönzésével, kapcsolatok kialakításával, partnerségek előmozdításával, kapacitásfejlesztéssel. Ehhez kapcsolódóan a Tanuló Város Fesztivál egyik fontos eleme, hogy pécsiek és nem pécsiek ismerjék meg egymást, beszélgessenek, segítsenek egymásnak annak érdekében, hogy jobban, hatékonyabban tudjanak tanulni. Ezen a módon olyan ismereteket, készségeket lehet elsajátítani, illetve fejleszteni, amellyel az emberek élete élhetőbbé, örömtelibbé, hasznosabbá tehető.
„Tudjuk, hogy nagyon sokak számára

a tanulással kapcsolatos emlékek, élmények nem feltétlenül örömteliek, ezt szeretnénk egy kicsit elmozdítani, megbillenteni,

hogy igenis vannak örömteli és hasznos dolgok a mindennapokban, legyen szó munkáról, életről, családról, kultúráról, egészségről” – szögezte le dr. Németh Balázs.
Az UNESCO a Tanuló Városok Globális Hálózatának 10. évfordulójának alkalmából kampányt hirdetett, melynek célja, hogy mozgósítsák a tanuló városokban élő élethosszig tartó tanulókat, mutassák meg tanulási szenvedélyüket, osszák meg tanulási tapasztalataikat a kampányplatformon keresztül, így ösztönözve másokat, hogy elkezdjék saját élethosszig tartó tanulási útjukat. A kampányban résztvevők a Pécsi Tudományegyetem, a Civil Közösségek Háza, és az UNESCO által felajánlott

ajándékcsomagokat nyerhetnek.

Így vehetsz részt te is a kampányban:

  • Lépj be a kampány oldalára.
  • Kattints az „add your photo” lehetőségre.
  • Készíts, vagy töltsd fel magadról egy fényképet.
  • Jelöld meg a #ImALifelongLearner, #Pécs, #ÉletHosszigTartóTanulás hashtagekkel, és ha van kedved, írj egy mondatot arról, szerinted miért fontos az élethosszig tartó tanulás.
  • Közzétételhez használd a platform megosztási funkcióját, oszd meg fotódat a LinkedIn, Twitter, Instagram, vagy Facebook felületein, vagy küldd el e-mailben a hashtegek használatával.
  • Megosztáskor jelölj meg valakit, akit szerinted szintén érdekelne a kampány.
  • Sorsolás: 2023. november 30.