Félmilliárd robotassziszált laborokra

jún

07

Beküldte
admin

Ötszáz–ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára június 6-án, Budapesten.

A robotasszisztált rehabilitációs laborok kialakítása jelenti jelenleg az egészségügyben és a rehabilitációban az innováció csúcsát, emiatt az 500 millió Forintot e terület fejlesztésére szánja a kormány. Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy cél, hogy a négy magyar orvosképző helyen „ugyanaz a technológia, technika álljon a betegek és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók rendelkezésére.”
Az összeg forrása az Önerő Alapot, amely ezeknek a kutatási eszközfejlesztéseknek biztosít hátteret; eddig 14 egyetem 56 projektje kapott támogatást, most a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem jut 500-500 millió forinthoz robotasszisztált rehabilitációs eszközök beszerzésére.
Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt mondta, hogy a támogatással megújulhat az egyetem mozgásszervi rehabilitációs eszközparkja, hiszen nemcsak a gyógyításban van ennek szerepe, de az oktatásban, a szakdolgozók képzésében is nagy előrelépést jelent.
Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke elmondta, hogy ezek az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök lerövidíthetik a nem egyszer hosszadalmas rehabilitációs időt, növelik a terápia hatékonyságát. Ezen kívül nagy szerepük lesz a képzés, továbbképzés területén, hiszen a hallgatók már a legmodernebb technológiával ismerkednek meg.