Fenntartható álomotthon a közösség erejéből

okt

25

Beküldte
admin

Ismét mertek nagyot álmodni a PTE Műszaki és Informatikai Karon 2016 óta működő Lakni Kell csoport tagjai, akik ezúttal egy jelenleg üresen álló önkormányzati bérlakást szeretnének lakhatóvá és fenntarthatóvá tenni egy fiatal édesanya és 4 éves kislánya számára. 

A Lakni Kell évről évre lehetőséget nyújt az egyetem hallgatói számára, hogy közvetlen közelről ismerjenek meg súlyos társadalmi problémákat, és azokra megoldási lehetőségeket dolgozzanak ki. A lakhatási válság és a hozzá szorosan kapcsolódó hajléktalanság problémájának kezelése az építész hallgatókat közvetlenül is megszólító kihívás. A kezdeményezés legújabb projektjét Pécs MJV Önkormányzata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Kapocs Nonprofit Közhasznú Kft. támogatja. Utóbbi tartja fent a Családok Átmeneti Otthonát, ahol a fiatal édesanya és óvodás korú kislánya jelenleg élnek.


A PTE Műszaki és Informatikai Kar (MIK) három hallgatója

az ő számukra tervez egy megfizethető, hosszú távon kis keresetből is fenntartható otthont egy jelenleg üresen álló pécsbányai önkormányzati bérlakásból.

A 33 négyzetméteres ingatlanba tervezetten egy speciálisan kialakított gyerekszoba – melyhez a tervek szerint a Pécsi Nemzeti Színház egy festett díszlettel járul majd hozzá –, egy hálófülke és egy multifunkcionális helyiség – nappali, étkező, konyha – kap majd helyet, illetve felújításon fog átesni a fürdőszoba is. A házhoz kert is tartozik, ezért a tervekben szerepel egy terasz kialakítása is, mely a melegebb hónapokban megnöveli majd az életteret.

A projekt kigondolói nemrégiben gyűjtésbe kezdtek, melynek során

nem csak pénzbeli, de egyéb adományokat is örömmel várnak,

legyen szó maradék hőszigetelő anyagról, alapanyagokról, vagy nyílászárókról. Dr. Dányi Tibor, egyetemi oktató, a Lakni Kell projekt vezetője azt is elmondta, titkon reménykednek egy napelem felajánlásban is, amivel az ingatlan még fenntarthatóbbá, gazdaságosabbá válhatna.

Bár a kezdeményezés megvalósítását csak tavaszra tervezik, már érkezett felajánlás a kar egy egykori hallgatójától, aki jelenleg vállalkozóként dolgozik és szívesen biztosítana munkaerőt, illetve eszközöket a kivitelezéshez, melybe egyébként szeretnék bevonni a MIK duális képzéseiben résztvevő hallgatókat, valamint a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium tanulóit is.

A projekthez a megvalósítási fázisban bárki csatlakozhat, az igényt azonban szükséges előre jelezni a Lakni Kell csapata felé. 

Link az adományozáshoz:
https://pecsikozossegialapitvany.hu/adomany/dr-danyi-tibor-zoltan-2/

További információ és kapcsolat:
Dr. Dányi Tibor
danyi.tibor@mik.pte.hu

Segíts te is, ha úgy gondolod, hogy mindenkinek Lakni Kell!

Korábbi cikkeink a témában:
MADE IN PÉCS-Díjat nyert a Szolidáris Építészet Munkacsoport
Családok átmeneti otthonát tervezik át pécsi építészhallgatók
Újrahasznosított anyagokból átmeneti otthon
Hajléktalanok számára építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók
Életek építése