Hasznos információk leendő lengyelországi egyetemistáknak

júl

07

Beküldte
admin

A cikkben szeretnénk egy rövid útmutatót megosztani, amit lengyelországi hallgatók személyes tapasztalatai alapján összesítettünk. Étkezés, szállás, közlekedés - tehát a legfontosabbak, röviden. 

Mire költik a legtöbbet a lengyelországi diákok?
A hallgatók szerint a Biedronka és a Lidl áruházak a legolcsóbbak. Egy hagyományos ebéd ára 12 PLN-től kezdődik. A legolcsóbb doboz cigaretta ára Lengyelországban 13 zloty, elég drága, tehát javasoljuk, hogy ne éljünk vele! Ha otthon főzöl, akkor személyenként egy hónapra körülbelül 300 zloty elég élelmiszerre. Lengyelország sok eredeti dologról híres, ezek között szerepel a Zubrowka, a lányok kedvence, a Reserved, vagy a Ziaja hajápolási márka. Az utóbbi brand termékeiből széles választék elérhető a https://makeup.hu/brand/158407/ linkre kattintva.

Szállás
A legjobb megoldás a kollégium. Mindegyik nagyon jó és kedvező feltételekkel rendelkezik a hallgatók számára, és minden szükséges felszerelés megtalálható, természetesen ingyenes internet hozzáféréssel, ami szintén fontos.
A nyilvános szállók az árak havonta 290-520 zloty, a magánszállók pedig 590-850 zloty között mozognak havonta. A szobák általában 2-3 férőhelyesek. Nem csupán a pénzspórolás miatt éri meg kollégiumban lakni:
Sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodhatsz, mivel ugyanolyan diákokkal találkozol, mint te, illetve olyanokkal is, akik egy ideje már Lengyelországban tanulnak és élnek.

Könnyebb lesz a társasági élet kialakítása.
Ingyenes internet-hozzáférés.
Ha bármilyen kérdésed van, segítségre van szükséged, mindig találsz segítséget.
Egy lakásban kiadott szoba bérlése egy fő részére havonta 550-900 PLN.

Tömegközlekedés
Az egyetlen metró Varsóban található, ettől függetlenül a lengyel közlekedés rendszeres, kialakított menetrenddel működik. Ha egyszeri jegyed van, azt érvényesíteni kell azonnal a járműben. 
Bírságok költsége: 
jegy nélküli utazásért - 266 PLN;
ha nincsenek nálad az irataid, amelyek igazolják a kedvezményes viteldíj jogát - 196 PLN.

Mobilszolgáltatók
T-Mobile, Orange, Play, Plus.
SIM-kártya vásárlása
Bárhol meg lehet vásárolni egy telefonkártyát, pénztáraktól kezdve a postákig.
Az útlevél adatokkal kell regisztrálni, vagy az interneten, vagy egyes boltokban (pl. Zabka).
Feltölteni a legkönnyebb az interneten, a kártya hivatalos oldalán. De bankkártyával, boltokban is lehet. Átlagosan az internetkapcsolat költsége 15-30 zloty.

Lengyelországi egészségügy
Lengyelországban is létezik TB, amit havonta kell fizetni. Ezeket állami vagy magán biztosítótársaságoknál lehet megkötni, havonta kb. 45 PLN-be kerül. Ha nincs biztosítás, egy orvosi látogatás körülbell 90-150 zloty körüli. Sürgősségi esetkor a 112 telefonszámot kell hívni, ami fizetett, ezért később küldenek egy számlát, amit ki kell fizetni. 

(X)