Közel 300 millió forintból fejlesztették a tudástranszfer tevékenységeket a PTE-n

szep

18

Beküldte
admin

2023. augusztus 31-én zárult az a közel 4 éves és 280.855.545 Ft összköltségvetésű projekt, amelynek fő célja volt, hogy magasabb szintre emelje a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) zajló tudástranszfer tevékenységet, ezzel hozzájárulva az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításához. 

A "Tudástranszfer tevékenységek fejlesztése a Pécsi Tudományegyetemen az Egyetemközpontú Innovációs Ökoszisztéma kialakítása érdekében" című, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00015 azonosító számú projekt keretében a PTE Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Főosztály (KTTF) szakmai vezetésével az alábbi főbb tevékenységek és eredmények valósultak meg. 

A szakemberek felmérték, és az innovacio.pte.hu megújult webes felületen, kereshető formában elérhetővé tették a PTE „tudástérképét”, amely jelenleg több mint 200 magyar és angol nyelvű kutatás-fejlesztési és innovációs eredményt, technológiát, szolgáltatást kínál az egyetem gazdasági és tudományos partnerei számára. A megvalósított tevékenységek jó lehetőséget biztosítottak az egyetem-vállalat innovációs együttműködések és tudástranszfer erősítésére. A projekt segítségével növelték a vállalatokkal közös fejlesztések, K+F szerződések számát, amely meghaladta a 110-et. Tovább növelték a PTE szellemi termék portfólióját, és a projekt keretében 12 hazai és 10 nemzetközi új iparjogvédelmi bejelentést nyújtott be az egyetem. Elérték, hogy a kutatási eredmények egy része az egyetem falain kívül hasznosuljon: a projekt során 11 db szellemi alkotást vittek a piacra. A kutatók innovációs teljesítményének növelése érdekében a projekt során 34 egyetemi fejlesztést támogattak a Proof of Concept alap segítségével, összesen 180 millió Ft keretösszeggel.

A projekt keretében létrehozták a H2020 Információ Pontot, amely a kutatók számára nyújt segítséget, támogatást nemzetközi pályázati projektek elnyerésében. Ennek eredménye, hogy a projekt során közel 40-re nőtt az egyetem részvételével benyújtott projektek száma.

Kiemelt szerepet szántak a hallgatói innovációk támogatásának, ezért a projekt során több mint 1000 hallgatót vontak be innovációs és start-up programokba, versenyekbe, tréningekbe.
A megkezdett tevékenységeket, sikeres együttműködéseket a projekt lezárását követően is folytatják, bízva abban, hogy a PTE innovációs ökoszisztémában betöltött szerepe fenntartható, sőt, tovább erősíthető.
További információkat, a pályázat részletes tartalmát a PTE megújult innovációs portálján, az innovacio.pte.hu oldalon találják.