Még egyet ugyanebből!

okt

13

Beküldte
admin

A Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Irodájanak egész tanévet átfogó interkulturális rendezvénysorozata, az International Seasons keretében az egyetem polgárai számos magyar és angol nyelvű előadáson, illetve érdekes programokon vehetnek részt. A programsorozat keretében október 13-án ezúttal a Pécsi Sörfőzde kulisszái mögé lehetett belesni.

A pécsi sör világába Aradi József, a Pécsi Sörfőzde sörfőző mestere vezette be az érdeklődőket, akik szigorúan csak kis csoportokban, előzetes regisztrációt követően vehettek részt a magyar, vagy az angol nyelvű idegenvezetésen. Egy rövid történeti áttekintést követően – melyet alumni tagjaink is megismerhettek nem olyan régen az újranyitott K20 üzletben – Aradi József végigvezett minket a sörgyártás fő stációin a szükséges alapanyagok beszerzéstől kezdődően a sörfőzésen, érlelésen, ülepítésen át egészen a kész termékpalettáig.

Mint kiderült, a jelenlegi kisüzemi főzde korábban ispotályos sörfőzdeként üzemelt, a sör értékesítéséből származó bevételeket pedig az egészségügyi szolgáltatásokra fordították. A bemutató során azt is megtudhattuk, hogy 2022-ben a Magyarországon eladott sörök nagyjából 70%-a doboz sör volt, hiszen mint a 2000-es évek felméréseiből kiderült, a hazai fogyasztók ezt a kiszerelést fogyasztják a legszívesebben.

Az egyik látogatóban felmerült kérdésre Aradi József elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején  „a söröket nem kifelé, hanem visszafelé" hordták, így szerettek volna résztvállalni a szektort érintő veszteségekből. Természetesen a sörgyárlátogatás érzékszervi vizsgálattal, kóstolással zárult.