Nyáréj a zene galériájában a Múzeumok éjszakáján (2024.06.22.)

jún

11

Beküldte
siteadmin

Koncertek, kiállítások, csillagles, titokvadászat és fröccsterasz a Pannon Filharmonikusokkal

Az est teljes programja: A lenti információs sávban olvasható!
Arnold Schönberg: Megdicsőült éj
Kesselyák Gergely: Missa Allegra

Molnár Ágnes – szoprán
Nyári Zoltán – tenor
N.N. – bariton
Györfi Anna – vers
László Csaba – vers
Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus (karig.: Vass András)

Vezényel: Kesselyák Gergely

Jegyárak: A hangversenyre a belépőjegy ára 3000 forint. A zenés élménysétán és a házkószáláson való részvétel koncertjegy megváltásához és – a férőhelyek korlátozottsága miatt – regisztrációhoz kötött; a részvételt a beérkezett regisztrációk sorrendjének megfelelően, az elérhető helyek függvényében tudjuk biztosítani. Az élménysétára, illetve a házkószálásra való regisztrációhoz a linkek a lenti információs sávban találhatók. A további programokra a belépés ingyenes!

JEGYVÁSÁRLÁS

NAPTÁRBA MENTEM

Koncert galériakép
KESSELYÁK GERGELY
vezető karmester
Koncert galériakép
MOLNÁR ÁGNES
szoprán
Koncert galériakép
NYÁRI ZOLTÁN
tenor

1/3

18.00 – 19.30 között zajló program

Pécsi Bazilika: Pécs hangjai – Zenés élményséta a Pécsi Bazilikától a Kodály Központig (Rossz idő esetén elmarad)

A Flört sorozat házigazdája, Kövér András (Kövi) és Szilágyi Zsuzsi idegenvezető érdekes és szórakoztató, meglepetésekkel fűszerezett sétája Pécs zenés emlékhelyeinek csillagfüzérén.

A program a koncertre váltott jeggyel látogatható, de a résztvevők számának korlátozottsága miatt regisztrációhoz kötött! Regisztrálni személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, vagy az ide kattintva elérhető űrlapon lehet név, e-mail-cím és a koncertjegyen szereplő vonalkód megadásával. A részvételt a beérkezett regisztrációk sorrendjének megfelelően tudjuk biztosítani.

Koncert kép

18.00 – 19.30 között zajló program

Kodály Központ: Házkószálás és titokvadászat a PFZ muzsikusaival

A Kodály Központ előcsarnokában és titkos helyein várják a a backstage-ben is szabadon kószálókat a zenekar muzsikusai. Megtudhatunk kulisszatitkokat, kipróbálhatók a hangszerek, és a legtöbb muzsikussal találkozó titokvadászok meglepetésajándékot is kapnak.

A program a koncertre váltott jeggyel látogatható, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, vagy az ide kattintva elérhető űrlapon lehet név, e-mail-cím és a koncertjegyen szereplő vonalkód megadásával. A részvételt a beérkezett regisztrációk sorrendjének megfelelően tudjuk biztosítani.

Koncert kép

18.00 – 19.30 között zajló program

Balokány-liget: Kvintesszencia Kesselyák Gergellyel (Esőhelyszín: Kodály Központ, 103-as terem)

Beszélgetés Kesselyák Gergely vezető karmesterrel és Horváth Zsolt igazgatóval a PFZ következő Titok évadának koncertjeiről, az alkotás rejtelmeiről, valamint az esten bemutatásra kerülő Kesselyák-műről. A beszélgetés végén bemutatkozik a Pannon Filharmonikusok Lickl-díjasai által alapított Pécsi Zenéért és Zenészekért Egyesület. A beszélgetést a PFZ fúvóskvintettjének zenei betétjei színesítik. Közreműködik Varga Ferenc kürtművész, Solymosi Péter DLA és Mátyás Tibor trombitaművész, Asztalos Tamás harsonaművész és Bakró-Nagy György tubaművész.

A programra a belépés ingyenes!

Koncert kép

20.00 – 20.45  A hangverseny első része

Megdicsőült éj verssel, zenével és animációval

A Pannon Filharmonikusok muzsikusai június elején belső minőségi meghallgatáson vesznek részt. Az egyéni felkészültséget vizsgáló megmérettetés zenekari anyaga Schönberg Megdicsőült éj című korai, még az atonális művészetét megelőzően írt darabja, a Kesselyák Gergely által keresett „szép XX. század” egyik kiváló példája. A muzsikusok e nehéz mű előadása mentén mutatják meg a független szakmai zsűri előtt a pillanatnyi felkészültségüket. A zenekar azonban nem áll meg a próbaterem falainál, és június 22-én a széles közönség számára is eljátsszák a darabot.  Az est középpontjában lévő mű előadásának további különlegessége, hogy Györfi Anna és László Csaba színművészeknek köszönhetően hallható majd Richard Dehmel Megdicsőült éj című verse, amely a kompozíciót ihlette. A bemutatóhoz Kesselyák Gergely  zenésszínház-rendező szakos (SZFE) növendékei és Kovács Balázs digitális művészet szakos (PTE) hallgatói közösen készítenek animációt. A Megdicsőült éj vetítésének megalkotásában részt vesz Gálfalvi Erika (tervezőgrafika szakos hallgató), Papp Zsófia, tervezőgrafika és Késmárki Richárd kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató, Kovács Balázs, a PTE-MK Elektronikus zenei és média tanszékének oktatója, valamint Weber Kristóf zeneszerző.  A művet Kesselyák Gergely dirigálja.

A hangverseny belépőjeggyel látogatható. Jegyár: 3000 forint.

 

Koncert kép

21.30 – 22.15 A hangverseny második része

Vidám nyáriéji mise

A koncert második felében egy szintén szép XX. századi mű hangzik el: a pécsi közönség első ízben hallhatja Kesselyák Gergely saját alkotását, Missa Allegra című művét, amelyet a zeneszerzőként is alkotó dirigens és operarendező huszonévesen komponált. A vidám hangulatú mise előadásában közreműködik többek között a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa.

A hangverseny belépőjeggyel látogatható. Jegyár: 3000 forint.

Koncert kép

Koncert kép

18.00 – 23.00 között zajló folyamatos programok a Kodály Központban:

 

  • Büfé és főlépcső: Fröccsterasz

A Kodály Központ büféje erre az estére különleges alkoholos és alkoholmentes frissítőket kínál, melyeket a büfében és a hangversenyterem előtti placcon, a lépcsősoron, a parkban és a tetőteraszon is fogyaszthatnak ülve, állva és heverészve a résztvevők. Unikális gasztronómiai élmény is várja a közönséget: Kesselyák Gergely erre az estére egyedi PFZ fröccsöt komponált, mely szintén szerepelni fog a büfé kínálatában.

A programra a belépés ingyenes!

 

Koncert kép

  • Tetőterasz: Csillagles babzsákokon

A Kodály Központ tetőteraszán babzsákokon pihenve hallgathatják a kikapcsolódni vágyók Gustav Holst A bolygók című művét, felvételről.

A programra a belépés ingyenes!

Koncert kép

Előcsarnok: Különleges partitúrák

Az előcsarnokban a Pannon Filharmonikusok számára ajánlott zeneművek, többek között Eötvös Péter, Balassa Sándor és Gyöngyösi Levente partitúráiban lapozgathatunk.

A programra a belépés ingyenes!

 

Kamaraterem, bal oldal: Éjszakai fotóvetítés a Szentivánéji álom hangjaira

A Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásait élvezhetik a vizuális és a zeneművészetek iránt érdeklődő látogatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében.

A programra a belépés ingyenes!

 

Kamaraterem, jobb oldal: 200 év emlékekben

A Tudásközpont Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Osztálya és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében ízelítő tárlat tekinthető meg Pécs város több mint kétszáz éves zenei múltjából.

A programra a belépés ingyenes!

 

 

Koncert kép

Spanyol lépcső: 20 év évadkönyvekben

Az előcsarnokból a karzat felé futó spanyol lépcső fokain egy-egy évad műsorfüzetébe belepillantva idézhetünk fel emlékeket, vagy csodálkozhatunk rá, mi mindent játszott el az elmúlt két évtizedben a Pannon Filharmonikusok.

A programra a belépés ingyenes!

 

Karzatgaléria: 20 év plakátokon

Kiállítás a 20 éve megújult Pannon Filharmonikusok plakátjaiból.

A programra a belépés ingyenes!

 

Ruhatár: Bazár

A ruhatár hosszú pultján kedvünkre válogathatunk a zenekar szabadon elvihető emléktárgyaiból, CD lemezeiből, régi nyomdai anyagaiból, fényképeiből a készlet erejéig.

A programra a belépés ingyenes!