Országos TDK-fórumot rendeznek Pécsett

okt

15

Beküldte
admin

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2024. október 17–18-án közösen rendezi a VI. Országos TDK-fórumot, melynek fő témája a tudományos diákköri műhelyek aktuális helyzete, szerepe és lehetőségei a 21. század elején: a gyorsan változó társadalmi körülmények között hogyan lehet megőrizni és növelni a kutatói karrier versenyképességét és az ehhez nélkülözhetetlen TDK vonzerejét a hazai tehetséges hallgatók körében.

Az idei rendezvény az OTDT korábban már öt ízben megtartott, a COVID idején azonban megszakadt, nagy sikerű stratégiaalkotó rendezvénysorozatának („TDK-fórum”) folytatása, melyen több mint 250 fő, hazai és határon túli felsőoktatási intézményvezetők, rektorok, rektorhelyettesek, dékánok, valamint a 2025 tavaszán megrendezésre kerülő 37. OTDK rendezői és hallgatói képviselői vesznek részt.

A kétnapos eseményt Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára nyitja meg. Előadásában ismerteti a Nemzeti Tehetség Program újdonságait, és az egyre nagyobb kihívást jelentő felsőoktatási tehetséggondozás helyzetét is.

A TDK-fórumon a tudományos diákköri mozgalom vezetői és szervezői arra keresik a választ, hogy a TDK vonzerejét, a kutatói karrier versenyképességét a megváltozott hallgatói élethelyzetek és preferenciák ellenére miképpen lehet megtartani.

A TDK-fórum szakmai eredményei jelentősek lesznek a 2025 tavaszán megrendezésre kerülő 37. OTDK társadalmi hatásának szempontjából is. Az OTDK eddigieknél lényegesen szélesebb körű társadalmi láthatóságának megteremtését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segíti. Az OTDT-vel 2026 márciusáig szóló együttműködés célja az országos tudományos diákköri mozgalom erősítése, az OTDK kommunikációs szolgáltatásainak fejlesztése, valamint az online médiatudatosság támogatása.

„A TDK a felsőoktatási tehetséggondozás kiemelt fókuszpontja, és mint ilyen, a hazai felsőoktatás vonzerejének alappillére, ezért fontos, hogy minél több elkötelezett szakember vegyen részt a közös gondolkodásban, párbeszédben” – mondta Prof. Dr. Weiszburg Tamás az OTDT elnöke.

A tehetségek felkarolása és támogatása a Pécsi Tudományegyetem egyik hagyományosan fontos küldetése.

Ugyanakkor a tehetséggondozás területe az egyetemen, és általában véve a felsőoktatáson túlmutat, hiszen a korszerű, folyamatosan megújuló ismeretanyaggal és innovatív szemlélettel felvértezett hallgatók a város, a régió, sőt az ország számára is versenyképes szaktudást biztosítanak a jövőben. Éppen ezért örömmel ad egyetemünk otthont a TDK-fórumnak, amely keretében a terület felősoktatási szakemberei osztják meg egymással gondolataikat, cserélik ki tapasztalataikat” – hangsúlyozta Prof. Dr. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese.

 

A Fórumon mind a magyarországi, mind a határon túli egyetemek képviseltetik magukat, ahol az előadásokon és kerekasztal beszélgetéseken kívül számos egyéb lehetőség is adódik a témában való elmélyülésre.

A TDK-fórum időpontja: 2024. október 17. (csütörtök) – 18. (péntek)

A TDK-fórum társrendezője és házigazdája: Pécsi Tudományegyetem

A TDK-fórum helyszíne:

Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Természettudományi Kar

7624 Pécs, Ifjúság útja 6. 

A TDK-fórum első napján, október 17-én a délutáni események 14:00-17:00 óráig élőben is követhetők az alábbi linken:

https://youtube.com/live/dGA-1TcOAJc?feature=share

A konferencia részletes programjáról további információk:

www.otdt.hu / www.otdk.hu

Facebook

Instagram