Ránézni is jó lesz!

szep

06

Beküldte
admin

A pécsi Mátyás király utca 15. szám alatt működik a PTE Egyetemi Levéltára egy csodás, műemlék épületben: földszintje 1743-ban, emelete 1782-ben épült, mai alakjában kora eklektikus stílusú. A létesítmény rekonstrukcióra szorult, mely az UQA finanszírozásának köszönhetően idén május végén újabb lendületet kapott.

„Tavaly az egyetem megrendelése alapján

elkészült az épület műemléki rekonstrukciójának terve, és ennek megvalósításának első fázisa történt most,

a teljes felújításra négy év áll rendelkezésre” – tájékoztat Lengvári István, a PTE Egyetemi Levéltár igazgatója. Hozzáteszi: „Már a nyár elején megkezdődtek a konkrét kivitelezési munkálatok, melyek várhatóan szeptemberben be is fejeződnek. A korábbi hibás, letöredezett, beázó vakolat helyett egy modern anyagokból, a műemléki előírásoknak megfelelő vakolás történt, mely hozzájárul ahhoz, hogy az épület kevésbé vizesedjen. A vakolás és festés mellett bádogos munkák is zajlanak.” A folyamatot a levéltári kollégák és a kivitelező mellett a PTE Kancellária koordinálja.

A levéltár ennek ellenére igyekezett nyitva tartani: az augusztusi leálláson túl az érdeklődők rendelkezésére állt. „Semmennyire nem volt veszélyben az állomány, az ablakokat is lefóliázták. A kutatószolgálat és ügyfélszolgálat most is folyamatosan rendelkezésre áll, nyitva van az ajtónk a kutatók és az ügyfelek előtt, a mostani munkafolyamatok nem zárnak nagy zajjal.”

A Kutatóterem nyitvatartása:
hétfő, kedd, szerda 9.00 - 16.00
További info: leveltar@pte.hu