Sportoló Nemzet – sportoló diákok Pécsett

jún

18

Beküldte
admin

Június 17-én megtelt a Rátgéber Akadémia sportcsarnoka és udvara sportszerető, sportolni vágyó fiatalokkal. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia és a PEAC közös szervezésében mintegy ezer általános iskolás gyermek próbálhatott ki számos sportágat a Sportoló Nemzet program keretében. A reggeltől koradélutánig tartó programok után fáradt, de annál vidámabb fiatalok távoztak a csarnokból.

Remek programot kínáltak a szervezők hétfőn a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiára érkező diákok számára. Olyan sportágözön fogadta őket, hogy nem volt olyan gyerkőc, aki ne talált volna kedvére vagy tehetségére valót. Mindenki kipróbálhatta a tudását asztaliteniszben, lövészetben, vívásban, kerekesszékes kosárlabdában, bocciaban, íjászatban, e-sportban, kosárlabda ügyességi játékokban, petanqueban, karikadobásban, tollaslabdában, korfballban, ultimate frizbeeben, cheerleadingben és footgolfban. Ilyen sportágkavalkádot ritkán láthat együtt a földi halandó! Ráadásul még látványos akrobatikus kosárlabda-bemutatóval is kedveskedtek a szervezők.

Akadálypálya is volt a Sportoló Nemzet pécsi programján (fotó: Rátgéber Akadémia)

Ahogy a „Sportoló Nemzet” honlapján fogalmaznak: „Mi, magyarok sportnemzet vagyunk, eredményeink alapján a versenysportban a világ élmezőnyébe tartozunk és összetartozásunk egyik fontos alapja, hogy szurkolásban valamennyien világbajnokok vagyunk! A sport nem csupán a testünk egészségéről szól, hanem számtalan értéket erősít bennünk. A közösség, az elszántság, a csapatmunka, a kitartás, a fegyelem mind olyan jellemzők, amelyek a sport által megélt tapasztalatok révén áthatják mindennapi életünket.”

A vívás is népszerű volt a gyerekek körében (fotó: Rátgéber Akadémia)

Erről szólt a hétfői nap Pécsett azon számtalan általános iskolás gyermek számára Hoboltól Szigetváron át egészen Baksáig, akik a sportoló nemzet porgramjára érkeztek, de természetesen a pécsi diákok is szép számmal képviseltették iskolájukat. Számukra is fontos üzenetet fogalmazott meg Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki köszöntőjében hangsúlyozta: nem kell választani a tanulás és a sport között! Sőt, a kettő együtt működhet igazán jól, hatékonyan és sikeresen!

Ezt a gondolatot fűzte tovább beszédében Ács Pongrác, a szervezőtárs PEAC ügyvezető elnöke is, aki konkrét jó példaként említette Szabó Alexandrát, aki a közelmúltban kvalifikálta magát a párizsi paralimpiára, miközben ezzel párhuzamosan végzi a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar közösségszervező szakát. Ezt jutalmazva Alexandra egy medált is átvehetett az elnöktől, amely az olimpiai ötkarikát ábrázolta. Ács Pongrác ezt követően Gelencsér Gergőt is példaként állította a fiatalok elé, hiszen az idei szezonban a PEAC az utolsó fordulóban biztosította be a bentmaradást az NB3-ban, méghozzá Gergő két góljával. A mérkőzésre külön érkezett, azért, hogy a hétfői szigorlatára tanulni tudjon, amelyen a mérkőzés után jelesre vizsgázott. Gergő személyében tehát egyesül a PEAC jeligéje: „tudás és sport”.

Egy olimpiai medált vehetett át Szabó Alexandra paralimpikon Ács Pongráctól

Ezt követően a Nemzeti Kosárlabda Akadémia csapatait is elismerték, és egyenként értékelték, hiszen az esemény egyúttal az NKA 2023/24-es szezonjának évzárója is volt.

Egy biztos: a gyerekek élményekkel gazdagon távozhattak hétfő délután a sportcsarnokból, és a számos sportágat kipróbálva ötleteket is szerezhettek, milyen sporttevékenységgel tölthetnék el hasznosan és vidáman a nyári szünidőt.

Az UnivTV összefoglaló videója itt tekinthető meg: