Szőlő alapú gin!? A PTE-n ilyet is tudnak!

máj

20

Beküldte
admin

Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával hazai szakemberek három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket, melyek a projekt végére elérték a forgalomba hozatali minőséget. A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciumban valósította meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” című projektet. Ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás miatti, a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett a szőlő új felhasználását kívánják népszerűsíteni. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetésből összesen 429,80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.

A projekt eredményeként a nagy szőlőmennyiségek alternatív felhasználása elősegítheti az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problémájának megoldását: a szőlőt új, extra illatos gintermékek előállításához használták fel, ennek technológiáját jelen projekt keretében kutatták és hozták létre.

Teszlák Péter, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) kutatási igazgatója a projekt kapcsán a keddi projektzáró eseményen elmondta: „Ez egy igen különleges projekt volt, hiszen itt a szürettől a szőlő feldolgozásán át egészen a párlat készítéséig ez egy külön tudományág.”

Ipacs-Szabó István, a PTE SZBKI főborásza hozzátette: „Több innovatív technológia alkalmazását is vizsgáltuk, végül kidolgoztunk egy komplex technológiai sort, melynek egyik fő eleme a pH-csökkentés volt. Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgáltuk a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok – fűszerként való alkalmazását, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban.”

Elhangzott, hogy a szakemberek széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére. A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította. A cél elérése érdekében átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtották végre, összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat gin alapanyagként.

Balról Teszlák Péter, Schmidt Győző és Ipacs-Szabó István

Schmidt Győző, a konzorciumi partner Danubiana Kft ügyvezető igazgatója a gin története kapcsán elmondta: „Már az ókorban használtak borókát szesz előállításához, majd a középkorban a hollandoknál vált igazán népszerűvé ez az alkoholforma. Akkoriban azonban inkább az ihatatlan, rossz minőségű, ezért eladhatatlan alkoholtartalmú italokat javították fel borókával. Mi nem ezt az irányt szerettük volna járni természetesen, hanem minőségi terméket igyekeztünk előállítani. Azt gondolom, és bízom benne, hogy majd a piac is így ítéli meg, hogy sikerült!”

Fördőkádban gint készíteni? Igen, ilyen is volt… No nem ebben a projektben!

Az eseményen Schmidt Győzőtől érdekességként elhangzott, hogy a szesztilalom idején az Egyesült Államokban a fürdőkádban állították elő a háztartásokban a gint, vagyis egy igazán különleges erdettel és történelemmel bíró alkoholról van szó.

Természetesen meg is lehetett kóstolni a vadonatúj italokat a projektzáró eseményen

Visszakanyarodva a jelenhez, és a különleges projekthez, ennek eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalmi minőségű gin és az előállításukhoz szükséges gintechnológia született. Ezek a termékek a “zöld gin”, a “pink gin” és a “piros gin”. Kérdésünkre elhangzott, hogy a tervek szerint még az idén forgalomba kerülhetnek az új, különleges alkoholos italok.