Tillai Aurél kapta a Kóta-Nagydíjat

okt

25

Beküldte
admin

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA október 23-án tartotta idei díjátadó ünnepségét az MTA Zenetudományi Intézetében, ahol a rangos KÓTA-Nagydíjat Tillai Aurél karnagy, zeneszerző, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zenei Elméleti és Kórus Tanszékének professor emeritusa vehette át.

Tillai Aurél, professor emeritus 1952-ben kezdett tanítani a PTE Művészeti Kar jogelődjeinél, 1958 októberében Dobos Lászlóval megalapította a Pécsi Kamarakórust, melynek az alapítás óta karnagya is. 2013-ban neki ítélték oda a Pécs díszpolgára címet, 2016-ban átvehette a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat, 2021-ben Tüke-díjban részesült.

Egész életpályáját az elhivatottság, a zenei művészet területén végzett nemes és sokoldalú tevékenység jellemezte.

Nem csak a magyar kóruskultúra nagykövete, hanem a pécsi zenei kóruséleté, zeneszerzésé és zenepedagógiáé is. A magyar kórusélet meghatározó alakja énekkaraival, a Mecsek Kórussal, a Pécsi Egyetemi Kórussal, és a Pécsi Kamarakórussal az elmúlt közel 70 évben számtalan díjban részesült, Európa-szerte hetven versenydíjat nyert. Tillai Aurél aktív egyetemi munkáját a tavalyi évben fejezte be végleg, 2023 szeptemberében a PTE Művészeti Kar munkatársai ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a Liszt Ferenc Hangversenyteremben.

Gratulálunk!

Fotó: KÓTA