Több, mint utcaművészet

júl

07

Beküldte
admin

Nem csupán Magyarországról, Európa más országaiból, de még a tengeren túlról is érkeztek művészek, hogy részt vegyenek a Zsolnay Fényfesztiválon. Nappal a spanyol zsonglőrök és akrobaták uralták a várost, a csillagos égbolt alatt viszont a magyar tűzmesterek és a street art képviselői uralkodtak.

Az egyedülálló Street Up kiállítás – melynek bugyraiba Bubreg Balázs vezetett el minket –, a Fényfesztivál alatt kiköltözött az m21 galériából. A Fény Útja egyik legnagyobb attrakciójának számító Fényszőnyeget például idén Fork Imre urban művész terítette alánk a Janus Pannonius utcában. Ebben az évben debütált egyébként az alkotás kistestvére is a Szepesy utcában és a Zsolnay Múzeum épületén, a mozgó Traveling with moving installációt Benze készítette. 

Azok a kitartó kalandorok, akik egészen a Zsolnay Negyedig merészkedtek az éjszakában, nem csak Mostoha Marcell Expanded Street Art Cinema fényistallációjában merülhettek el a Látogatóközpontnál, de a pénteki napon a venezuelai festőművészt, Zeus Salast is láthatták alkotás közben.

A belvárosban minden nap máshol tűntek fel a spanyol utcaművészek, hol bicikliháton a Nagy Lajos gimi udvarán, hol a Széchenyi téren egy rögtönzött oszlopba csimpaszkodva, hol a Szent István tér lépcsőinél szablyákat dobálva. Útjukat hangos nevetés és lelkes üdvrivalgás követte mindenütt.

A napközben családias hangulatú Barbakán várárok este Parázsfészekké változott, ahol a hangulat egyszerre volt kissé hátborzongató és kellemesen bizsergető. Fél tíztől a tűzzsonglőrök improvizációs előadással várták a fesztivál látogatóit, akik maguk is kipróbálhatták, milyen a tűzzel játszani. Az egyórás programot minden alkalommal valamilyen professzionális tűzshow követte, volt tüzes légakrobatika és szikrázó lángkavalkád is.

Az idei Fényfesztivál ma éjfélkor zár, azoknak, akik az utolsó napra hagyták a látogatást, mindenképpen érdemes elolvasni a Tippek és Tanácsok cikkünket. Az ÁRKÁD, a Kodály Központ és a Civil Közösségek Háza már 12:00 órától látogatható, a Jakováli Hasszán Dzsámiban pedig 13:00 órakor kezdődnek az audiovizuális programok.