További együttműködés várható a PTE és a University of Mining and Technology között

szep

22

Beküldte
admin

Egynapos látogatásra, valamint szakmai konzultációra érkeztek a kínai University of Mining and Technology (CUMT) munkatársai szeptember 18-án a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára, viszonzásul a PTE delegáció 2019-es, Xuzhou-ba tett látogatására.

A hat fős delegációt dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora fogadta, majd dr. Trócsányi András, a Természettudományi Kar dékánja és munkatársai mutatták be röviden a kart a kínai kollégáknak.
A kapcsolat legfőbb szakmai házigazdája dr. Horváth Attila, a PTE TTK Kémia Intézet professzora volt, aki az elmúlt évtizedben jó kapcsolatot, valamint eredményes kutatási együttműködéseket épített ki a kínai egyetemmel.
A delegáció ellátogatott a PTE Szentágothai János Kutatóközpontba (SZKK), melynek célja az orvos-biológiai, természettudományi, műszaki-informatikai kutatások fejlesztése, a tudományos profilok gazdasági és társadalmi igényekhez való közelítése, hazai és nemzetközi együttműködések előmozdítása, hálózatok építése és széleskörű szolgáltatások biztosítása. Az SZKK kutatócsoportjait dr. Kovács L. Gábor, a központ korábbi elnöke mutatta be a kínai kollégáknak.
A szakmai konzultáció során további kutatási együttműködési lehetőségeket vitattak meg, elsősorban a kémia, földtudomány és a fenntartható gazdaság területéhez kapcsolódóan. Liu Bo, a University of Mining and Technology kancellárasszonya Xuzhou város együttműködési szándékát kifejező levelét Pécs Megyei Jogú Város alpolgármesterének, Ruzsa Csabának adta át.

A delegáció tagjai voltak, Liu Bo, a CUMT kancellárasszonya; Zhang Zhenkang, a CUMT Nemzetközi Irodájának elnöke; Zhou Huaichun, a CUMT Alacsony Szén-dioxid Kibocsátású Energia- és Energiaipari Mérnöki Kar dékánja; Feng Peizhong, a CUMT  Anyag- és Fizikatudományi Kar dékánja; Zhao Fangyuan, a CUMT Kémiai Mérnöki és Technológiai Kar professzora, és Huang Jiu, a CUMT Környezet- és Térinformatikai Kar professzora.