Újra mozgásban a Szigeti út

szep

06

Beküldte
admin

A korábbi tájékoztatásokhoz képest három héttel hamarabb, már augusztus 31-én megnyitották a Szigeti út, Rókus utca és a Tüzér utca közötti útszakaszt, azonban az út melletti területeken továbbra is zajlanak a felújítási munkálatok.

A TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú – „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” tárgyú projekt során jelentős felújítási munkálatok kezdődtek nyár elején Pécsett a Szigeti úton, amely néhány hónapig kellemtlen forgalomkorlátozásokkal járt. Múlt hét végén, vagyis éppen a tanévkezdésre, három héttel a kiszabott határidő előtt nyitották meg újra a közlekedők számára a fenti útszakaszt, ugyanakkor a városvezetés felhívta rá a pécsiek figyelmét, hogy a projekt egyes elemei még folyamatban vannak,

a kivitelezés hivatalos zárása 2023. október 20.

Emiatt kérik a lakosság türelmét, illetve hogy mind gyalogosan, mind autóval közlekedve körültekintően használják az érintett területet, és vegyék figyelembe, hogy ezen az útszakaszon

továbbra is 30 km/óra sebességkorlátozás van érvényben.

Az új kerékpárút forgalma is csak a műszaki átadás-átvétel lezárását követően 30-60 nappal indulhat meg. Az említett útszakaszokon a korábbiakban alkalmazott felfestés helyett a kerékpárosok elsőbbségét jelző piros színű aszfalt készült, melyet a kivitelező a műszaki kialakítás során itt használt először Pécsen belül. 
A Szigeti út érintett szakaszán eddig megvalósult a pályaszerkezet cseréje, aszfaltozása, a Szigeti út – Tüzér utca csomópontban új középsziget épült, elkészült a Fogászati Klinika előtt és a Szliven Áruházzal szemközti oldalon 1–1 db új tartós bazalt beton burkolatú buszmegálló. Megújult a közvilágítás, a Huszár utca és Rókus utca közötti zöld sávban elkészült a tervezett önálló kerékpárút.

Felszereltek és beüzemeltek egy új jelzőlámpát a Szigeti út – Honvéd utca kereszteződésébe. 

Bár a gyalogos járdák többsége augusztus 31 óta rendelkezésre áll, a Szigeti út déli oldalán a járdaszakaszon még lezárásokkal kell számolni, ugyanakkor a projekt során kialakított Safe Cross „okos zebra” már a Szliven Áruház és a Megyeri tér előtti gyalogátkelőhelyen is működik.
A projekt zárásáig a következő fejlesztések vannak folyamatban:

  • A Tüzér utca és a Huszár utca közötti járdaszakasz helyreállítása (PTE Fogászati Klinika előtti terület), az ottani buszmegálló és buszváró kivitelezése digitális információs okostáblával együtt.
  • A Huszár utca és a Szliven Étterem közötti járdaszakasz kivitelezése, az ahhoz kapcsolódó vízelvezetés problémák megoldása.
  • A Szliven Áruházzal szembeni buszmegálló és buszváró megépítése.
  • A Szliven Áruház előtti kerékpársávban megálló esővíz szakszerű elvezetésének és összegyűjtésének megoldása esővíz szikkasztással.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni minden Pécsi eddigi türelmét és együttműködését, amellyel a beruházás megvalósulását, és ezáltal Pécs fejlődését segítette.
Fotó: Müller Andrea