Vigyázz, kész, forgass!

ápr

16

Beküldte
admin

Egynapos rövidfilmkészítő versenyre hívja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, valamint a Forgass a Földért Alapítvány. A résztvevők feladata, hogy bemutassák Szekszárdot, a várost, ahol Háry János élt.

Az első 24 órás rövidfilm készítő játékot tíz évvel ezelőtt rendezték Szekszárdon, a hazánk Európai Uniós csatlakozása alkalmából szervezett Európa Majálison, ahol akkor 21 film készült. Az első verseny szakmai zsűrijét Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők vezették.

A szekszárdi FilmMaraton, 24 órás filmkészítő verseny célja, hogy a játékban résztvevők megismerjék, rövid videókban megörökítsék, és másokkal is megismertessék a Szekszárdon található szellemi, kulturális és természeti értékeket. A program különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze egy nap áll rendelkezésére, hogy elkészítsék ötletes, figyelemfelkeltő, 1 perces filmjeiket. A versenyen bárki indulhat, de forgatni csak Szekszárd területén lehet.

A versenyvideó lehet dokumentumfilm, tartalmazhat narrációt és/vagy zenét, forgatható a városról szóló történet, de készülhet anekdotát feldolgozó alkotás (rövidfilm, játékfilm elemekkel), ha pedig valaki ahhoz érez kedvet, bemutathatja a térség táncát, dalkincsét is egy rövid videoklipben. A versenyfilmek az új technikai (pl. timelapse, hyperlapse) és képi megoldások alkalmazásával még látványosabbá tehetők.

A versenyzőknek 3 témaelemet kell beépíteniük alkotásaikba, melyet a szervezők, a rajt pillanatában ismertetnek az interneten. A versenyfilmeket a YouTube-ra kell majd feltölteni és a kapott linket, a www.pixeltv.hu oldalán található adatlappal együtt kell elküldeni az info@pixeltv.hu e-mail címre. A készítőknek a filmek feltöltésekor hashtag-eket kell használniuk, melyeket a szervezők a rajt időpontjában tesznek közzé.

Rajt: 2024. április 27. (szombat), 10 óra
A filmek beküldésének, feltöltésének határideje: 2024. április 28. (vasárnap), 10 óra
Eredményhirdetés: 2024. április 28. (vasárnap), 18 óra, Szekszárd - Művészetek háza
Regisztrálni a verseny kezdetéig online lehetséges!

Díjazás:
I.   helyezett videó: 100 000 Ft
II.  helyezett videó:   50 000 Ft
III. helyezett videó:   25 000 Ft

A legjobb iskolai filmkészítő stáb és a legtöbb filmstábot indító iskola Póla Károly díjban részesül.
Díjazásban részesülnek a közösségi filmkészítők (családok, közösségek, vállalkozások) illetve a legtávolabbról Szekszárdra érkező stábok is.
A 24 órás szekszárdi verseny legjobb mobiltelefonnal készült filmjeit májusban bemutatják Cannes-ban a Global Short Film Awards-on (Marche du Film in Cannes) is.
A verseny védnöke dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke 
A verseny művészeti igazgatója és a zsűri elnöke, Prof. Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University, díjnyertes rendező, producer, író, játékfilmek, rövidfilmek, televíziós sorozatok és dokumentumfilmek szerzője.

Jelentkezés, részletek és versenykiírás!

Korábbi cikkünk a témában: 1 PERC, 24 ÓRA: MENTSD MEG A BOLYGÓT!