A Virginiai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem gálakoncertje

már

09

Beküldte
siteadmin

A Virginiai Egyetem (USA) oktatói és zenészhallgatói a Pécsi Tudományegyetem hallgatóival adnak közös gálakoncertet március 10-én a Liszt Ferenc Hangversenyteremben. A műsorban Beethoven Op.9 No.1. G-dúr vonóstriójából, Csajkovszkij ikonikus Souvenir de Florence című művéből hangzanak el tételek. A hangverseny második részében pedig a Virginiai Egyetem oktatójának, a Charlottesville-i Szimfonikus Zenekar koncertmesterének szerzeményei csendülnek fel – hegedűn játszik a szerző: Daniel Sender –, zárásul pedig Miguel del Águila kortás uruguayi származású zeneszerző műve hangzik el. A koncert a Virginiai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közötti művészeti képzésekre irányuló partnerségének része, ugyanakkor a művészi kreativitás nemzetközi transzferének szépségét is ünnepli.

MŰSOR

Ludwig van BEETHOVEN: G-dúr vonóstrió Op. 9, No. 1
I. Adagio. Allegro con brio
Pjotr Iljics CSAJKOVSZKIJ: Firenzei emlék op. 70.
III. Allegro Moderato | IV. Allegro Vivace

SZÜNET

Daniel SENDER: "Csenyétei jelenetek" (2021)
Daniel SENDER: "Három szuvenír" (2022)
Miguel del ÁGUILA: " DISAGREE!" Op. 116 (2016) brácsára, klarinétra és zongorára

 

FELLÉPŐK:
 

Ayn BALIJA, brácsaművész (UVA)
Jiyeon CHOI, klarinétművész (UVA)
Anthony LEE, zongoraművész (UVA)
Daniel SENDER, hegedűművész (UVA)

 

HALLGATÓK:
 

ANH Le Hai, brácsa (PTE)
BABICS Noémi hegedű (PTE)
Amelia BAILEY, hegedű (UVA)
Brent DAVIS, cselló (UVA)
Christofer FOX, cselló (UVA)
Lauren SCHMIDT, brácsa (UVA)
SERLEG Annamária, hegedű (PTE)
SZREMKÓ Emese, brácsa (PTE)
TÓTH Enikő Sára, cselló (PTE)
 

Daniel SENDER változatos zenei karriert tudhat magáénak, koncertezik az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában és Kínában. Gyakori vendége, szólistája és főművésze régiójában a kamara- és szimfonikus zenekaroknak.

Dr. Sender jelenleg koncertmesterként tevékenykedik a Charlottesville Szimfonikus Zenekarban, a Charlottesville Operában és a Virginia Consortnál. 2017-ben csatlakozott a Wintergreen Előadóművészeti Zenekarhoz, mint fesztiválművész. A Fulbright-program ösztöndíjasaként járhatott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanára Szabadi Vilmos volt. Korábban ő volt az Adelphi Vonósnégyes első hegedűművésze a Marylandi Egyetem ösztöndíjasaként, valamint négy évig játszott az Annapolis Kamaraegyüttesnél.  Dr. Sender felvételeket készített a Centaur, Sono Luminus, Bifrot és más független kiadók stúdiójában. Kamarazenészként volt szerencséje együtt zenélni az Audubon Kvartett, az Axelrod és a Left Bank Kvartett néhány tagjával, valamint két intenzív évet dolgozott a Guarneri Quartet mentoráltjaként. Kamarazenei koncertek által a világ olyan helyszíneire is eljutott, mint a Kennedy Center (Kennedy Központ), a Magyar Nagykövetség, az Erdődy Palota Bartók terme Budapesten, a Smithsonian Amerikai Történeti Múzeum, Berlinben a Művészeti Egyetem és Montreálban a Szépművészeti Múzeum. A philadelphiai származású hegedűművész az Ithaca College-ban, a Marylandi Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és az Európai Tanulmányok Intézetében (Bécs) végezte tanulmányait. Tanárai voltak többek között: Szabadi Vilmos, Arnold Steinhardt, David Salness, René Staar és Gerald Fischbach. Jelenleg a Virginiai Egyetem McIntire Zenei Tanszékének előadóművészet szakán tanul, ezzel párhuzamosan pedig az Interlochen Felnőtt Kamarazenei Tábor programjában is szerepel. 

Ayn BALIJA brácsaművész igen mozgalmas és zenében gazdag életet foyltat Amerika szerte előadóművészként illetve tanárként is.


Jelenleg a Virginiai Egyetem egyetemi docense, az egyetem szimfonikus zenekarának (Charlottesville Simphony) brácsa szólamvezetője, a Rivanna String Quartet brácsása. Tanít a James Madison Egyetemen, valamint a Lorain Megyei Főiskolán is, valamint országszerte tart mesterkurzusokat. Nyaranta a Tennessee Governor’s School for the Arts művészeti iskolában tanít. Zenekari zenészként a művésznő Amerika legkiemelkedőnn koncerthelyszíneil lépett már fel, a Pittsburgh Symphony és a Richmond Symphony, a Williamsburg Symphonia, Roanoke Symphony tagjaként. 12 évig a ProMusica Chamber Orchestra of Columbus együttes tagjaként a kamarazenekari kortárs irodalmat igyekezett hirdetni új művek íratásával és kortást művek felvételével a Summit lemezfelvevő cég égisze alatt. Kamarazenészként számos kiemelkedő zenei fesztivál rendszeres fellépője. Szólistaként a hangszer sokszínűségét igyekszik megmutatni hangversenyein többek között Új-Zélandon illetve Amerika több államában is. Elközelezett pedagógusként Ayn törekszik a változatos tanulási tapasztalapok elősegítésére. 2014-ben létrehozta az úgynevezett "Violapalooza"-t, ami egy évente megrendezett brácsa szakmai nap, melynek keretében brácsa együttesek mutatkoznak be, mesterkurzusok, workshopok kerülnek megrendezésre. Bachelor diplomáját az Oberlin Konzervatóriumban, Mester pdilomáját pedig a Cleveland-i Zeneművészeti Intézetben szerezte. Doktori tanulmányait a James Madison egyetemen végezte el. Főbb tanárai Peter Slowik, Jeffrey Irvine és Karen Tuttle voltak. 
 

Jiyeon CHOI klarinétművész és oktató 2019 őszén csatlakozott a Virginiai Egyetem Művészeti és Tudományos Karához klarinéttanárként és a Charlottesville Szimfonikus Zenekar szólamvezető klarinétművészeként. Emellett a Sinfonia da Camera szólamvezető klarinétos posztját is betölti, korábban pedig a Purdue Egyetem karán és az Illinois Summer Youth Music programban tevékenykedett.

Különböző versenyeken szólista és kamara díjakat kapott, köztük a Misbin Kamaraversenyen, és második helyezett lett a ‘Krannert Debüt Artist Competition’ versenyen. Többek között olyan rangos helyszíneken lépett fel, mint az ottawai Nemzeti Művészeti Központ és a Carnegie Hall. Ösztöndíjjal lett tagja a Nemzeti Zenekari Intézetnek, a TIMF Akadémia Zenekarnak és a montreali Orchestre de la Francophonie-nak. Emellett az Atlantic Music Festival állandó tagja volt. Hallható a Naxos felvételén az Amerikai Klasszikusok sorozat: Randall Thompson II. szimfóniájában James Ross vezetésével. Jiyeon zenei előadóművészetből doktorált az Illinois Urbana Champaign Egyetemen, zenei mesterdiplomát szerzett az Eastman School of Music-on és bachelor diplomát az Ewha Womans Egyetemen. Legnevesebb tanárai közé tartozik J. David Harris, Kenneth Grant és Jeongmin Song. 
 

Amelia BAILEY a Virginiai egyetem harmadéves kétszakos hallgatója (Környezettudomány és Zeneművészet előadői specifikációval) 3 éves kora óta hegedül, a középiskolát megelőzően a Nemzeti Szimfonikus Zenekar művészei, Jennifer Kim és Ricardo Cyncynates voltak a tanárai.


A Charlottesville Symphony tagja, Daniel Sender növendéke. Az egyetemi éveit megelőzően Amelia 5 évig volt tagja az American Youth Philharmonic Orchestras. Már középiskolás korában a Nemzeti Szimfonikus Zenekar ifjúsági ösztöndíjasa volt (National Symphony Orchestra Youth Fellowship), mely program keretében számos szóló- és kamarafellépése volt a Kennedy Center-ben. Ezen programok által nyilt lehetősége olyan koncerthelyszíneken muzsikálni, mint az olasz és orosz nagykövetségek, a Nemzeti Művészeti Galéria, stb. A környezettudományok hallgatójaként Amelia reméli, hogy karrierjét folytatja a környezetvédelem terén, különös tekintettel az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. 
 

Lauren SCHMIDT Kémia-előadóművészet szakok másodéves hallgatója. Westport, Connecticut-ban nőtt fel, 9 éves kora óta hegedül.

Olyan helyszíneken lépett már fel, mint a Carnegie Hall, Boston Symphony Hall és a Lincoln Center. 2018-ban megnyerte a Staples High School Concerto Versenyt, s előadta Lalo: Symphonie Espagnole c. művét a Staples Symphonic Orchestra-val. A Norwalk Youth Symphony koncertmestere 2016-2018 között, s egy Európai turnén is részt vehetett az együttessel. Lauren lelkes kamarazenész, az Ariston String Quartet és az Apollo String Quartet tagja 2015 óta. Részt vett a Skidmore String Festival-on és minden évben részt vesz a Stamfordi egyetem nyári kamrakurzusán. 
 

Brent DAVIS kereskedelem és előadómávészet szakos hallgató. Great Falls-ban, Virginia-ban nőtt fel s esett szerelembe a csellózással 11 éves korában. 2016-ben Brent nyerte a McLean Youth Orchestra Concerto versenyét s a moszkvai balett zenei csodagyerekének választott.

Már középiskolásként szerencséje volt olyen hangversenytermekben játszani, mint a Carnegie Hall, a Kennedy Center, valamint a Music Center at Strathmore. Brent élvezi zenei tevékenységeit a Virginiai Egyetemen, a Charlottesville-i szimfónia, a Trio Sobrenna, egy vonósnégyes és a Rádiózenei Társaság tagjaként. Brent jelenleg Adam Carter növendéke. Azenén keresztül szolgálja közösségét azáltal, hogy ingyenes magánórákat, tanítási segítséget és mentorálást kínál a fiatal zenészeknek az állami iskolákban. Hálás, hogy tagja lehet a McIntire Zeneművészeti Tanszéknek, és várakozással tekint a további tanulására és a zene iránti szeretet előmozdítására. 
 

Anthony LEE koreai-amerikai zongoraművész kapta a fődíjat a 2018-as chicagói nemzetközi zenei versenyen, amely a következő fellépésekkel és az A Life of Music Records-szal kötött felvételi szerződéssel indította el karrierjét.


További közelmúltbeli 2019-es teljesítmények közé tartozik a Nyugat-Virginiai Nemzetközi Zongoraverseny elődöntőse és az American Prize. Az elmúlt évben Lee mesterkurzusokon vett részt Robert McDonalddal, John Perryvel, Alexander Korsantiával, Jonathan Biss-szel, Hie-Yon Choi-val és Alexander Braginsky-val. A prágai nemzetközi mesterkurzusokon, az Orford Musique-on és az Atlantic Music Fesztiválon keresztül további mesterkurzusok voltak Martin Canin, André Laplante és William Wolfram. Noha 7 évesen kezdett zongorázni, Lee már 10 évesen részt vett helyi versenyeken, és rendszeresen fellépett. Azonban sok év telt el, mire Lee 16 évesen debütált a zenekarban, és csak 17 évesen kezdte. A tehetségre Yoshikazu Nagai figyelt fel, aki szárnyai alá vette Lee-t az interlocheni művészeti akadémián. Az intenzív tanulmányok első évében a Michigan Egyetemre és az Eastman School of Musicra járt, ahol Natalya Antonovánál, Enrico Elisinél, Thomas Schumachernél és Logan Skeltonnál tanult. Lee jelenleg Steven Spoonerrel dolgozik. Szervezőként Lee 2017 januárjában megalapította a Cary Classical Concertst, számos koncerten szerepelt, és művészeti vezetőként is dolgozik. Ezeken a koncerteken Lee nemcsak szóló- és kamarazenét ad elő, hanem különféle témákról, köztük programválasztásairól is beszél a közönséghez. Lee kamarazenei tapasztalatai közé tartozik az albuquerque-i Új-Mexikói Kamarazenei Fesztiválon is. Nemrég Lee szerepelt a My Life in Music című műsorban a WCPE-n, Észak-Karolina klasszikus rádióállomásán. 

Facebook-esemény

 

A hangverseny az UMZE, illetve a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és a Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg, az Artisjus támogatásával. 

 

Forrás:https://potenton.hu/hu/koncert/a-virginiai-egyetem-s-a-pcsi-tudomnyegye…