Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása indul a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Danubiana Kft. együttműködésében. Ennek keretében Magyarországon elsőként fejlesztenek ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával a szakemberek három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket. A projektindító rendezvényen Miseta Attila rektor, Jakab Ferenc innovációért felelős rektorhelyettes és Madaras Zoltán kutatóintézeti elnök is köszöntötte a jelenlevőket október 19-én.
“A projekt eredményeként szeretnénk egy innovatív megoldást találni az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problematikájának megoldására, a nagy szőlőmennyiségek alternatív felhasználásával:
a szőlőt új, extra illatos, világszínvonalú gintermékek előállításához fogjuk felhasználni, ennek technológiáját kutatjuk és hozzuk létre
a következő időszakban” – mondta el Schmidt Győző, a Danubiana ügyvezetője.
Két olyan innovatív technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből.
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is.
Kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széleskörű kutatást terveznek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére. A szőlőlevél és a magok felhasználására a ginek fűszerezésekor nem találtak hazai vagy külföldi példát, így ez a kutatás minden tekintetben úttörőnek számít. A kutatási és szakmai hátteret a Danubiana nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosítja.
Eredményként három egyedi karakterű kereskedelmi forgalomba kerülő gin és az előállításukhoz szükséges gintechnológia várható: ezek
a “zöld gin”, a “pink gin” és a “piros gin”.
“A cél elérése érdekében átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát tervezzük végrehajtani, melyek célja a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajták összehasonlítása gin alappárlat készítése céljából” – mondta el Ipacs-Szabó István, a PTE SZBKI főborásza.
Ezen felül innovatív szőlőfeltárási módszerek bevonását tervezik, az erjesztés és a lepárlás pontos paramétereinek definiálását, valamint a hagyományos ginfűszerek mellé a szőlő egyéb részek használatának bevezetését.
A projekt várhatóan 2025 márciusában fejeződik be, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetésből összesen 429,80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai Igazgatóság 2020.